История на бельото

0
254

и децата тогава носели нещо…

Реклама

Втора кожаИ мъжете, и жените, и децата тогава носели нещо, което днес на нас ни изглежда доста смешно – т.нар. „втора кожа”, която покривала всичко – от глезените до китките. За да не им е трудно да ходят до тоалетната, на гърба на това бельо имало падащо парче плат, което се махало и после се слагало обратно.

С напредването на 20 век бельото постепенно придобило днешния си вид. В женското бельо имало най-голям прогрес. Един от най-важните моменти в развитието му бил, когато през 1913 в Ню Йорк Мери Фелпс Джейкъб свързала две носни кърпички с панделка и създала първия модерен сутиен.

След 20-те години производителите започнали да обръщат все повече внимание на комфорта и премахнали всякакви ненужни копчета и т.н. от бельото. Що се отнася до женското бельо, това сигурно е била голяма крачка, защото жените станали къде-къде по-лесни за събличане…

ЖартиериСъщевременно се появили жартиерите, които имали за цел да придържат дългите чорапи, докато жените танцуват – танците тогава станали много популярни. Освен практичната цел разбира се, жартиерите скоро станали и синоним на секси облекло.

През 30-те мъжкото бельо също отбелязало голяма крачка – тогава били произведени първите слипове.

През 50-те и 60-те бельото вече престанало да бъде просто бяло парче плат с чисто практична цел – дизайнерите започнали да произвеждат цветно бельо. Тази част от облеклото влязла в дневния ред на модната индустрия. По гащите се появили картинки, надписи и т.н.

Историята вървяла напред, бельото ставало все по-оскъдно и подобно на днешното, за да се стигне до огромното разнообразие, което виждаме днес…

Още по темата: Какво бельо с какви дрехи да носим

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here