Имената на месеците

0
1299

Юнона, картина

Реклама

Май

При него също има съмнения за произхода на името. Може би то идва от Мая – богиня, почитана от древните гърци. Мая била една от Плеядите, считани за планински божества. Тя самата се асоциира с полетата, а празникът й е бил през май.

Юни

Изненада! Той е наречен на древноримската богиня Юнона (вляво), съответстваща на гръцката Хера. Не го очакваше, нали? Хера (Юнона) е съпругата на главния гръцки бог Зевс (римския Юпитер). Друг е въпросът, че според гръцката митология тя му е и сестра – древните явно не се впечатляват от такива подробности.

Юли

Това е месецът, в който е роден Юлий Цезар и затова римляните са му дали това име. Преди Цезар месецът се е наричал Quintilis – пети (лат.), тъй като бил номер пети сред месеците (тогава те започвали от март, както споменахме). Това е почти единственият от месеците, такива, каквито ги знаем днес, който е наречен на простосмъртен.

Август

Той е другият такъв. Както и юли, август преди Август си имал само номер – шести (Sextilis – лат.) През 8 г. пр. Хр. Римляните го нарекли Augustus на първия си император Октавиан Август, тъй като някои от най-важните събития от неговото управление се случили през този месец – например идването му на власт.

Септември, октомври, ноември, декември

Оттук нататък имената на месеците са буквален превод на латински числителни редни. Преди вмъкването на януари и февруари септември бил седмият месец и оттам идва името му – septi (седем – лат.) и septem (седми – лат.) Съответно октомври бил осмият (octo – осем), ноември – деветият (novem – девет) и декември – десетият (decem – десет).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here