Имената на месеците

0
1299

Февруари

Реклама

Името му идва от латинското „februum”, което значи „пречистване”. С идеята за пречистването е свързан езическият обичай Februa, който се провеждал на 15 февруари (което може би има връзка с по-късната поява на празника на Свети Валентин.)

"Раждането на Венера" - Сандро Ботичели

Интересно е, че още по това време учените се сблъсквали с проблем, който щял да бъде решен едва през 16 век – разминаването на месеците и сезоните (все едно постепенно да се окаже, че зимата започва през април). За да се справят с проблема, римляните отвреме навреме „вмъквали” по средата на февруари един междинен месец, който по-късно (1 век пр. Хр.) бил премахнат от Юлианския календар на Юлий Цезар. Проблемът бил окончателно решен през 16 век с въвеждането на Грегорианския календар, който използваме и до днес.

Март

Марс, статуя

У нас наричаме март женски месец не само заради 8 март, но и заради факта, че това е месецът с най-променливо време в годината. А каква по-подходяща дума за настроението на една жена от „променливо”?

Да, но всъщност името на месеца идва от бога на войната, свързван в културата с мъжкото начало – Марс за римляните, Арес за древните гърци. Март бил наричан от римляните Martius. Дали заради военната символика или заради асоциацията с мъжкото, римляните дълго време държали март на първо място сред месеците, докато не решили да добавят януари и февруари, а после и да ги преместят в началото на годината, както вече стана дума.

Април

Тук вече не сме много сигурни откъде идва името. Според някои учени името на месец април (Aprilis на латински) идва от „aperire” – „отварям” (лат.), заради асоциацията с „отварянето” на дърветата и цветята по това време на годината.

"Раждането на Венера" - Сандро Ботичели

Друга идея е свързана с това, че римляните смятали април за месеца на богинята на красотата и любовта Венера. Именно през април се чествали нейните празници. Затова се предполага, че името на месеца може би е било Aphrilis, от гръцкото име на богинята – Афродита (Aphrodite). Това предположение съвпада и с очевидния факт, че повечето месеци от Римския календар са наречени на божества.

Май…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here