За и против найлоновите торбички

0
13981

Торбички

Реклама

Един социален, икономически и културен дебат…

За
Против

1. Те са част от родния пейзаж. Ако можеш да си представиш съвременната градска среда без летящи найлонови торбички, значи не си никакъв българин.

2. Няма по-добро нещо от найлоновата торбичка, когато искаш да хвърлиш малко боклук през прозореца. Сърце няма да ти даде да го направиш с платнена торба, да знаеш.

3. Сещаш ли се за онзи виц: „ето това е стандарт – ***ш и хвърляш”? Нещата за еднократна употреба са основна черта на мечтания и недостижим капиталистически строй. Няма как да достигнем това ниво на развитие, ако се откажем от найлоновите торбички.

4. Какво правим, ако се наложи да почерпим в някоя държавна институция, за да ни придвижат документите по-бързо? Влизаме ей тъй, с уискито напред? Или го увиваме в парче плат? Или го слагаме в платнена торба, която трябва да си поискаме обратно (все пак пари струва)? Виждате ли колко неудобно става без найлонова торбичка?

5. Не, хартиеният плик не е същото нещо. Най-малкото няма да издържи бутилката. Пък и много шумоли за нещо, което трябва да бутнеш скришом под масата.

1. Замърсяването на планетата с найлонови торбички е лошо. Ако се откажем от тях, ще можем да измислим нови начини да я замърсяваме. Диверсификацията е важно нещо.

2. Намаляването на найлоновите торбички ще ги превърне в рядкост. Така по-предприемчивите ще могат след години да продадат на търг колекцията си от торби и да станат милионери. Предприемачеството и частната инициатива ще спечелят.

3. Опитите за премахване на нещо, с което хората са свикнали, водят до развитието на черен пазар. Черният пазар за найлонови торбички ще развие икономиката на страната и ще направи България желано място за посещение и бизнес.

4. Премахването на найлоновите торбички ще доведе до възраждане на мрежичките и платнените торби от времето на социализма. А няма нищо по-топло от спомена за едни по-хубави времена.

5. Ако се намалят найлоновите торбички, ще можем да превключим на хартиени пликове. Което е добре за планетата – много гори се навъдиха напоследък.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here