Избледняване на миналото: краят на вчерашната фотография

0
643

Снимки

Реклама

Когато преди 60 години „Полароид” произвеждат първия моментен фотоапарат, това е чудо. За разлика от обикновените, които искат тъмна стаичка и време за проявяване на лентата, моментните дават желаната снимка само след няколко минути, като при това цветовете оживяват постепенно върху хартията.

Тази история вече избледнява. 2008 г., е последната от около 60 години, в която „Полароид” произвеждат филми за моментните си фотоапарати. Марката, която стана символ на този вид снимки, се отказва от тях в името на цифровото бъдеще.

ФотоапаратСпирането на това производство натъжи фенове на старата фотография по целия свят. И на любители, и на професионалисти ще им липсва този начин на правене на снимки и затова някои дори се опитват да убедят друга компания да започне производство на филми за моментни фотоапарати.

Защо феновете си искат моментните фотоапарати и филми? Някои от носталгия, други – защото смятат, че този вид снимки са нещо различно, което не може да се постигне с цифров фотоапарат.

От „Полароид” отговарят, че компанията гледа в бъдещето и въпреки многото си лоялни клиенти смята да прекрати производството на една технология, която се използва все по-малко. Очевидно моментните снимки скоро ще бъдат оставени да избледнеят в миналото.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here