Има ли криза на средната възраст?

0
552

Има ли криза на средната възраст?Не, твърди израелски учен.

Реклама

Нали знаеш за този мотив – как мъжете след 40 изпадат в прословутата криза на средната възраст, започват да преосмислят живота си и си намират млада любовница? А някои дори захвърлят кариерата си, за да работят нещо съвсем друго? Е, това вече може да не е актуално.

По-доброто здравеопазване и образование и повишената продължителност на живота правят кризата на средната възраст отживелица, казва психологът д-р Карло Стренгер от университета в Тел Авив, цитиран от „Дейли Мейл“. Той казва, че в съвременните общества е по-точно да се говори за „преход“, отколкото за „криза“ след 40-годишната възраст. Ученият добавя, че ако човек може пълноценно да оцени и да използва опита си от живота си до 40 години, след това може да живее дори по-пълноценно.

В публикация за Harvard Business Review д-р Стренгер твърди, че повечето от нас вече са избрали кариерата си, намерили са си партньорка и са си купили жилище до 30-30 и няколко годишна възраст. И след като вече сме взели тези трудни решения, ни остава да си живеем живота, и то с удоволствие. При това вече сме направили достатъчно грешки, от които да се учим. Друг фактор е собствената ни оценка за нас самите – когато сме на 20 години, нямаме толкова пълна представа за собствените си възможности и таланти. Всичко това научаваме с времето.

Тези идеи, разбира се, не се приемат безкритично. Скорошно британско изследване например твърди, че кризата на средната възраст си е съвсем реална.

Още: Мъжкият климактериум (андропауза)

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here