Най-горещото десетилетие

0
71

Най-горещото десетилетие

Реклама

Последните години са най-горещите в историята, казват учените. Или поне в тази част от историята, за която имаме данни. Температурите се записват и събират от 1850 г.

Предишният рекорд принадлежеше на 90-те, но от началото на новото хилядолетие градусите са се повишили още повече. Отиващата си 2009 г. пък по всяка вероятност ще е петата най-топла в историята. Средната температура през нея се очаква да е 14,434 градуса по Целзий, което с е 0.44 градуса над средната годишна температура между 1961 и 1990 г. Най-горещата година до момента е била 1998.

Според учените тези данни показват, че глобалното затопляне продължава с високи темпове, въпреки че непосредствените му ефекти се успокоиха през последните няколко години.

От Световната метеорологична организация признават, че изнасят данните преди те да са напълно готови, за да повлияят на дебата по време на срещата на ООН в Копенхаген по проблемите на климата. На нея 15 000 делегати от 192 страни се стараят да постигнат споразумение за намаляване на вредните емисии и предотвратяване на покачването на температурите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here