Днес е първият ден на лятото

0
15819

Стоунхендж

Реклама

Лятното слънцестоене за 2013 г. беше в 08:04 ч. българско време тази сутрин.

Това е моментът, в който Северният полюс е най-наклонен към Слънцето, което е причина в Северното полукълбо денят да е най-дълъг. В Южното полукълбо е обратното – там днес е зимното слънцестоене и съответно най-късият ден в годината.

Днес на обяд Слънцето ще е най-високо в небето в сравнение с всички останали дни в годината.

Въпреки че лятното слънцестоене е моментът, в който Земята поема най-много слънчева светлина, първият ден на лятото не е най-горещият. Причината е, че топлината на Слънцето се задържа в атмосферата и в океаните, които я излъчват малко по малко в следващите няколко седмици. Затова най-горещите дни обикновено се падат през юли и август.

Първият ден на лятото

Древните народи са забелязали лятното слънцестоене и са го отбелязвали като начало на лятото още преди хиляди години.

Древните египтяни например построили пирамидите си така, че по време на лятното слънцестоене слънцето да залязва точно между две пирамиди.

Инките са празнували зимното слънцестоене (то за тях е лятно, тъй като са в Южното полукълбо) със специална церемония, която е включвала жертвоприношения на животни, а може би и на хора.

Наскоро в Гватемала археолози откриха астрономическа обсерватория в древен град на маите. Сградите там били построени така, че по време на слънцестоенето – и зимното, и лятното – да са подредени в права линия спрямо слънцето.

Може би най-известното място, което се свързва с астрономическите наблюдения на отминали епохи, е Стоунхендж, където летните и зимните равноденствия вероятно се наблюдават от 5000 години.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here