20 години WWW

0
465

Първият сървър
Компютърът, на който работи Тим Бърнърс-Лий в ЦЕРН и който се превръща в първия уеб сървър. Снимка: Coolcaesar, Wikimedia Commons

Реклама

На 6 август 1991 г. е пусната първата уеб страница, с което се поставя началото на световната мрежа (World Wide Web или просто WWW).

Всичко започва в ЦЕРН – Европейската организация за ядрени изследвания, – където един британски учен на име Тим Бърнърс-Лий иска да измисли по-добър начин за комуникация между учените. В резултат на което измисля толкова добър начин, че той излиза от лабораториите и научните кръгове и се превръща в част от живота на съвременния човек.

Тим Бърнърс-Лий за пръв път предлага World Wide Web през 1989 г. Тогава той описва проекта си с думи, които ще се окажат пророчески: „Проектът WWW има за цел да направи възможно достигането чрез линкове до всякаква информация, независимо къде е тя.” Две години по-късно WWW вече е факт.

Какво точно прави Тим Бърнърс Лий?

Приносът на британския учен се състои в това, че технологиите, които той разработва, правят информацията лесно достъпна чрез интернет. Най-важните неща, които той създава и развива, са URL (uniform resource locators), HTML (HyperText Markup Language) и HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Това са част от инструментите, които правят възможен достъпа до информация чрез уеб сайтове.

След като първият уеб сайт вече е онлайн, Тим Бърнърс-Лий призовава учени и доброволци да помагат и да създават нови сървъри и уеб страници. Призивът му е приет доста добре и само за една година уеб сървърите по света вече са 50.

20-те години съществуване на WWW могат да се обобщят така: през 1991 г. е пусната първата уеб страница. През 2011 г. уеб сайтовете в мрежата са поне 19,68 милиарда (според worldwidewebsize.com), което е над три пъти повече от населението на Земята.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here