Ледът на Северния полюс може да се стопи още това лято

0
607

Северният полюсТова лято е възможно Северният полюс за кратко да остане без лед заради глобалното затопляне – за това предупреждават учени от Националния център за данни за снега и леда в Боулдър, Колорадо.

Реклама

Нещата изглеждаха сериозни още миналата есен, когато за пръв път в писаната история арктическият лед се оттегли толкова много, че Северозападният път (който свързва Тихия и Атлантическия океан през канадските архипелази) за кратко стана проходим. По принцип тази част от Северния ледовит океан е почти изцяло заледена. Това е само един знак за влиянието на глобалното затопляне, покрай което ледът на полюсите става все по-тънък и по-тънък. Той би могъл и да изчезне съвсем, ако промените продължат.

Полярни мечкиВсе пак учените отбелязват, че кратката липса на лед на върха на глобуса няма да доведе до незабавни последици – това казва един от главните изследователи в центъра Марк Серезе.

Много интересна ще е символиката на „обезледяването” на Северния полюс, ако това наистина стане това лято. Хората са свикнали на Северния полюс да има лед. И ако този лед, макар и за кратко, изчезне, това би била доста голяма символна промяна.

Топенето на ледовете от дълго време се смята за неизбежно. Просто ние трудно го приемаме – Серезе казва, че преди пет години би изглеждало нелепо да се говори за топенето на полярните ледове.

Северният полюс

Според някои учени…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here