Оскари 2010: битката на бившите

0
1033

 

Реклама

Джеймс Камерън и Катрин Бигълоу
снимки: Steve Jurvetson, Joe Mabel – Wikimedia Commons

„Аватар“ (Avatar) на Джеймс Камерън се изправя срещу „Войната е опиат“ (The Hurt Locker) на бившата му съпруга Катрин Бигълоу – двата филма са с най-големи шансове да си тръгнат с Оскар за най-добър филм от церемонията утре вечер.

Наричат битката между бившите състезание „между Давид и Голиат“ – това сравнение се налага заради неравностойните по приходи конкуренти. Филмът на Камерън официално е най-касовият за всички времена, а този на бившата му съпруга Катрин Бигълоу е с разпространението на малка независима лента. Въпреки това критиците изглежда предпочитат филма на Бигълоу. Публиката пък – и приходите – са на страната на „Аватар”.

Двата филма в числа:

„Аватар“ „Войната е опиат“
Бюджет $237 милиона (само за продукцията, за маркетинга – още $150 милиона) $9 милиона
Приходи над $2 милиарда и половина малко над $19 милиона
Брой номинации за Оскар 9 9
Оценка в IMDB 8,5 8,0

Историята на Камерън и Бигълоу

Джеймс Камерън и Катрин Бигълоу са женени между 1989 и 1991 г. Тя е третата от общо пет съпруги на режисьора, докато за нея това е единствен брак. Въпреки холивудския стандарт, който повелява бившите съпрузи да не си говорят и да всеки да злослови по адрес на другия, Камерън и Бигълоу са останали добри приятели след развода си. Или поне така твърдят.

Камерън дори е първият човек, на когото Катрин Бигълоу показва сценария на „Войната е опиат”. Той я окуражава да се заеме с проекта, след което, получавайки Златен глобус за „Аватар”, казва, че Катрин заслужава тази награда.

На 82-ите награди „Оскар” Джеймс и Катрин ще станат първите двама души, които са били женени помежду си, които ще се изправят един срещу друг в двете категории „най-добър филм” и „най-добър режисьор”.

Състезанието между двата филма до момента…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here