Балет на лед – една невероятна „Лешникотрошачка“

0
1197

Лешникотрошачката

Реклама

Комбинация от балет, фигурно пързаляне и невероятни костюми – така може да се опише представлението на Държавния балет на лед на Санкт Петербург, което имахме щастието да гледаме снощи в Бургас.

И все пак това описание не би било достатъчно добро. Ледената пързалка, приказната предколедна атмосфера, музиката на Чайковски и изкуствените снежинки, които ти се струват като истински – всичко това трябва да се види и чуе, за да се усети наистина.

Държавният балет на лед на Санкт Петербург е основан като Държавен балет на лед на Ленинград през 1967 г. Негов основател е хореографът Константин Боярски, представител на класическата ленинградска балетна школа.

В момента художествен директор на балета е Константин Расадин, бивш водещ балетист и съученик на Рудолф Нуреев. През годините част от балетната трупа са били някои от най-известните руски фигуристи, световни, европейски и олимпийски шампиони.

От 1995 г. насам балетът гастролира в оперите по света, танцувайки някои от най-известните балети на Пьотр Илич Чайковски – „Спящата красавица“, „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“, както и „Пепеляшка“ на Сергей Прокофиев. Тази балетна трупа е първата в света, която изнася класически балетни представления с класически костюми и декори върху ледени пързалки, инсталирани на сцените на театри и опери.

В момента Държавният балет на лед на Санкт Петербург е в България по покана на нашите приятели от Арт БГ. Снощи беше първото им участие в Държавната опера в Бургас, тази вечер е второто, отново в Бургас. Следват гастроли във Варна (ФКЦ) на 23 и 24 ноември, във Велико Търново (ДКС „Васил Левски“) на 26 и 27 и в София, Зала 1 на НДК, на 29 ноември (две представления).

Билети може да намерите на касите на съответните зали, както и в мрежата на eventim.bg

{morfeo 991}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here