Предколедно музикално пътешествие с Енио Мориконе

Енио Мориконе
Маестро Енио Мориконе излезе на сцената след кратко представяне, без церемонии и без да кара публиката да го чака. Излезе, зае мястото си пред оркестъра под звука на аплодисментите и даде знак на музикантите да започнат с темата от “Недосегаемите”. Музиката изпълни притихналата зала с настроението на една отминала епоха и с драматизма на вечния сблъсък между доброто и злото, докато публиката все още осъзнаваше, че там, на сцената, самият Енио Мориконе дирижира изпълнението на собствената си филмова музика.

Реклама

А когато той дирижира произведенията си, можеш да си сигурен, че ги слушаш точно така, както авторът им е искал да звучат. Това беше споделил Маестрото предишния ден на пресконференцията по повод концерта.

Познатите мелодии следваха една след друга, а ръкоплясканията се вмъкваха възторжено между изпълненията. Началната тема на “Добрият, лошият и злият”, лиричната “Chi Mai”, незабравимата мелодия от “Имало едно време на запад” – една след друга следваха все по-хващащи за гърлото изпълнения. А Маестрото дирижираше с познатата си енергия и липса на каквато и да било претенциозност. Една истинска легенда в света на музиката, един гениален композитор, който дирижира собствената си музика с лекота и настроение само на няколко метра от теб – това не е нещо, което виждаш всеки ден. И всички, които бяха на концерта на 10 декември в зала “Арена Армеец”, това беше наистина уникално.

За “Имало едно време на запад” на сцената излезе и сопраното Сузана Ригачи, за да зазвучи музиката с цялата красота на нейния вокал. Все едно си в самия див запад, само че не виждаш картините пред очите си, а си ги представяш под звуците на музиката. И тя сякаш е още по-красива, отколкото във филма, защото картините, които виждаш с ума си под звуците на музиката, са много по-живи от онези, които ти дава кино екранът.

Всяко следващо изпълнение рисува нови картини и те пренася на някое от многобройните филмови места, от които музиката на Енио Мориконе е станала неразделна част.

Едно от прекрасните изпълнения беше и солото на Теодосий Спасов на кавал, което внесе още нещо неповторимо и специално в този неповторим и специален предколеден концерт.

Концерт, който за всички присъстващи свърши твърде рано. Публиката не искаше да пусне Енио Мориконе да си тръгва от сцената и го извика за три биса, след които концертът пак изглеждаше твърде кратък. Просто защото прекрасните музикални преживявания винаги изглеждат прекалено кратки и всичките бисове ти се струват недостатъчни.

Маестро Енио Мориконе беше основната съставка на този прекрасен микс от музика и настроение, но трябва да споменем и прекрасните музиканти от оркестъра и хора на Класик ФМ, които бяха на висотата на гениалния си диригент.

Другото нещо, което направи концерта прекрасен, беше чудесната организация на организаторите от “Ивент Зона”, която даде възможност на всички да се насладят на прекрасното събитие.

След концерта си тръгнахме с настроение, което беше хем коледно, хем приповдигнато по онзи особен начин, по който красивата музика те кара да си тананикаш, след като си я слушал. Една предколедна музикална приказка…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here