Балканският фестивал „Бохеми“ 2015

0
14652

Бохеми

Реклама

Неравноделен ритъм, темперамент и кулинария – това обещават организаторите на балканския фестивал „Бохеми“, който ще се проведе на 26 и 27 юни 2015 г. в Банско.

Банско ще посрещне за пръв път балкански фестивал. В последния уикенд на месец юни за два дни градът ще се превърне във фестивален град, какъвто не е имало до сега у нас. Всички, които кипят в ритъма на балканската си кръв, ще могат да станат част от истински бохемски празник.

На централния площад ще излязат Желко Йоксимович, Каролина Гочева, Иво Папазов – Ибряма, много балкански звезди, оркестри и брас секции. За кулинарните ценители също е помислено – разнообразието от кухни ще подхожда на изобилието от забавления, което „Бохеми“ ще предложи. Фестивалът ще е със свободен достъп и ще се състои по инициатива на община Банско, а организатор на събитието е „Бохемия Ентъртейнмънт“.

Какво е да носиш балкански дух и характер? Какво е да притежаваш особеност единствена по рода си, грабваща, непреходна и често чудновата по очарователен начин за чужденците? Това е да се забавляваш, да черпиш с пълни шепи от живота. Балканският живот е бохемски живот. Въпреки че думата произлиза от френски, тя носи именно духa на балканеца – артист, който издига в култ свободата и има нестандартни идеи за своето време.

Такъв е и първият хедлайнер на фестивала – Желко Йоксимович. Известен е с хитовете „Ljubavi“, „Lane moje“ и „Nije ljubav stvar“ и с прозвището си „The Master of The Balkan Ballads“. Когато излиза на сцена, не се притеснява да се раздаде на публиката, както балканската му емоционалност му диктува. В музиката му са вплетени традиционни фолклорни инструменти, поп баладичност и затрогващ темперамент. Именно тези характеристики го превръщат в най-популярния и талантлив певец и композитор в Сърбия.

От българска страна ще чуем един световноизвестен музикант, носител на множество награди, между които „Специалната награда на БГ радио“ за ролята си като посланик на българската музика по света и нагардата на публиката на BBC Radio. Кларнетистът Иво Папазов – Ибряма е ”Слънцето на кларинета”, а в музиката му е събрано всичко, което може да накара човек да мечтае – страст, лиричност, диви вълни от пъстроцветни звуци. „Благодарение на него светът знае, че нашият джаз е страхотен. Той е култ“, коментират от BBC Radio.

Сред мъжкия състав изпъква едно балканско цвете – поп дивата Каролина Гочева (на снимката). Македонското девойче има зад гърба си пет студийни албума и е работила с някои от най-популярните балкански изпълнители като Влатко Стефановски, Младен Маекович, Весна Малинова. Гласът й е определян като „магически и многопластов“, а тембърът й приляга на всяка душевност.

Балканският фестивал „Бохеми“ е първи по рода си за България. С концепция да съчетае музиката, културата и кухнята на Балканите, фестивалът акцентира върху усещането за свобода и искрено веселие.

„Бохем“ е човек на изкуството, творец, който повече се забавлява, отколкото да се интересува от бита. „Бохеми“ е празненство на неравноделния ритъм, тъпаните и горещата източна кръв, където всеки ще може да намери къс от себе си. Фестивалът ще се случи сред очарованието на лятно Банско, в подножието на красивата Пирин планина, а най-популярните балкански изпълнители ще станат част от програмата на „Бохеми“, представяйки културното разнообразие на държавите си. Достъпът до фестивалната зона ще е свободен, за да може възможно най-широка аудитория да усети духа на това уникално събитие.

Вход свободен, Балкански фестивал „Бохеми“, 26 и 27 юни 2015 г., гр. Банско.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here