Батман: от първия комикс до Тъмния рицар

0
109

Крисчън Бейл е Батман в последните два филма. След като преди това е участвал изключително много в независими продукции, включително и в добри филми, които обаче са се оказали финансов неуспех като „Еквилибриум”, той получава шанс да се докаже във високобюджетен филм. Известен с уменията си да качва и сваля килограми за ролите си, както и с доброто владеене на различни акценти, британският актьор си поставя невероятни физически цели с новия Батман.

Реклама

Бейл в "Машинистът"

Точно преди него той е снимал „Машинистът”, където героят му страда от безсъние и е изключително слаб. За да изглежда достоверно, Бейл смъква 27 килограма за ролята, като към края на снимките тежи 59 килограма.

Представяме си как на толкова отслабнал човек му предлагат да играе супергерой с големи мускули.

Бейл обаче се справя и с това. Успява да се вмъкне в шестмесечния срок, който му дават, за да натрупа мускули. За този период той качва 46 килограма.

Бейл като Батман

Той е малко скептичен към ролята в началото – чувства се по-скоро нелепо, отколкото като супергерой в еластичния костюм. За да се справи с това неудобство, той изгражда образа на героя си като образ на див звяр. Костюмът продължава да го тормози – в него е горещо, поти се и го боли глава от горната част. Но Бейл казва: „Няма да се оплаквам, все пак са ме взели да играя Батман!”

Критиката е изключително доволна от изпълнението на Бейл, най-вече от двойното превъплъщение в Батман от една страна и в Брус Уейн от друга. Филмът е и огромен финансов успех.

Хийт Леджър като Жокера

2008: „Тъмният рицар”

Освен Крисчън Бейл, който отново е Батман в последния филм, вниманието е насочено и към злодея – има мнения, според които Хийт Леджър може дори да получи посмъртно „Оскар” за изпълнението си. Въпреки първоначалните съмнения, че е прекалено млад за ролята на Жокера и че няма да се справи толкова добре, колкото Джак Никълсън през 1989 г., слуховете от снимачната площадка говорят, че Леджър е създал трескав, психично нестабилен злодей, който далеч е надминал очакванията. Сравняват го дори с Ханибал Лектър на Антъни Хопкинс (роля, за която Хопкинс получи наградата на Академията). Въпреки че като цяло Американската филмова академия дава на филмите за супергерои награди за специални ефекти, костюми и т.н., а не за актьорска игра, има сериозни очаквания, че това може да се промени.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here