Влакът стрела

0
3137


У нас
някои влакови понятия имат малко по-различно значение, отколкото в Европа. ВлакА именно:

Реклама

– „Влакът пристигна навреме” означава „Влакът пристигна само половин час по-късно”.
– „Място за непушачи” означава място, отделено символично от това за пушачи.
– „Чиста тоалетна” означава тоалетна, която никой още не е използвал, затова е чиста, и единственият й проблем е, че вратата й не се затваря.
– „Бърз влак” означава влак, който е по-бърз от средностатистически пешеходец.
– „Ускорен бърз влак” вече е съвсем друго нещо – той е малко по-бърз от средностатистически пешеходец, който бърза за работа.

А ето я и моята история:

Ето че най-после и на мен ми се случи да пътувам със Siemens-ите – прочутите нови вагони на БДЖ (които май вече не са толкова нови). Първо пуснати на кратки разстояния, те най-после се появиха и по линията Бургас – София (както по-късно се оказа, това беше за съвсем кратко време – един-два месеца).

Качвам се Сименсв новия влак и се шашкам – кога друг път се е виждало такова нещо по нашите ж.п. линии? Чисто, светло, огромни прозорци, климатик, единични седалки (каквито в старите влакове има само в първа класа)… С една дума – Европа. Макар че е малко тъжно, че нещо, което за цивилизованите страни е напълно нормално, и то от години, за нас е някакво чудо, на което ние реагираме с "Ах!" и "Ох!"… (Естествено, още в началото на пътуването ми ми беше напомнено, че все пак това е България. БДЖ се прояви с един от коронните си номера – дублирани билети. Добре, че влакът не беше пълен, и в крайна сметка намериха място на момичето, което имаше същия номер на мястото като мен…)

Учудването ми продължи в тоалетната. Сигурно всички сте виждали (и помирисвали) типичната българска тоалетна във влак. Това тук беше като в хотел… С чешма С ВОДА, с ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, огромно ОГЛЕДАЛО…

И така, аз се приготвих за едно готино пътуване към София.

Но… Нещата не бяха толкова розови. Макар и в европейски влак, аз все още се намирах в България и този факт отново изскочи иззад ъгъла…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here