Часът на Земята

0
3095

Всеки може да участва днес в Часът на Земята, като изключи осветлението и електрическите си уреди за 60 минути.

Реклама

Часът на Земята

Електричеството отдавна е нещо, без което не можем. Лампата в банята, компютърът, кафе машината – всичко, с което свързваме ежедневието си, черпи от енергийния ресурс на Земята, увеличава замърсяването и води до климатични промени.

Кампанията Часът на Земята на World Wildlife Fund (WWF) е именно с цел повишено внимание към климатичните промени. Тя няма да промени нещата веднъж завинаги, но е една огромна стъпка към това да отделяме повече внимание на случващото се с планетата ни.

Без светлини и електрически уреди от 20.30 до 21.30 ч. днес, на 28 март – това е нещо, което може да направи всеки. И понеже кампанията е глобална, резултатите също са такива.

През 2007 г., първата година на инициативата, кампанията е локална – провежда се само в Сидни, Австралия. Резултатът – потреблението на ток в града пада с 10%. През 2008 г. инициативата става световна. Осветлението на символични места в света е изгасено за един час: Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, мостът Голдън Гейт във Сан Франциско, Операта в Сидни, Колизеумът в Рим, Кралският дворец в Стокхолм, Лондонското кметство.

Тази година много български градове се включват в кампанията. В София централна точка на събитието е храм-паметникът „Св. Александър Невски”. През Народния театър пък от 19.30 ч. ще се проведе концерт на свещи без озвучаване.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here