Депутатите и българското образование

0
37

Реклама

НСПокрай всичко това управляващи и опозиция са се гушнали любовно в старанието си да се поочеткат едни други, докато между другото редят закона за народната просвета. Лютви Местан към Веселин Методиев (който е бивш образователен министър):

„Аз бързам да кажа пред моите колеги, че докато Вие бяхте министър, ние не сме имали абсолютно никакви проблеми. […] И действително в това отношение аз мога да изразя една оценка, че сътрудничеството ни беше достатъчно добро.”

Накрая – един цитат на Веселин Методиев ми навява усещането, че България се намира някъде в Хималаите, където комуникациите между селищата се осъществяват пеш или на муле. Изказването е по повод статута на защитените училища:

„… защото може да се окаже, че става дума за деца, които ще трябва да останат цялата седмица на мястото, където е средищното училище. (т.е., в друг град, не там, където живеят – б.а.) Може би в определени периоди, особено в трудното време на зимата, говоря пак за планинските райони, това ще стане необходимост.”

Това се говори на фона на пустеещите сгради на закритите училища в малките населени места и слетите паралелки, чиято цел е да се пестят пари от учителски заплати. Но вместо да говорим за тези проблеми и за това защо караме малки деца да пътуват до училище в друг град, че и да остават да преспиват там, далеч от семействата си, ние ще кажем колко зле са пътищата през зимата и как не кметовете, а министерството трябва да поеме грижата за транспорта на децата. Така е по-лесно, защото прехвърляме дискусията към административни въпроси, които са много по-безопасни.

Четейки какво са казали скъпите ни народни избраници, излиза, че трябва да сме изключително щастливи, че един ден децата ни ще се възползват (думичката ви е позната от изказването на Веселин Методиев за частните уроци по-горе) от една перфектна образователна система. Която, разбира се, е такава въпреки подривните елементи, наречени учители. За нас остава да сме спокойни и да гледаме към светлото бъдеще.

* Цитатите са по стенограма от 340-ото заседание на НС, 28 февруари 2008 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here