Мъжкото онлайн списание
Технологии » Наука » Поглед от ръба на Слънчевата система
Поглед от ръба на Слънчевата система
Сряда, 07 Декември 2011 11:16 Написано от Vratovrazka.bg   

Поглед от ръба на Слънчевата система

Как изглежда Слънчевата система, погледната от самия й край? Вече имаме представа за това благодарение на космическата сонда Voyager 1, която е на ръба на Слънчевата система и е на път да я напусне за първи път в историята.

НАСА изстрелва Voyager 1 през 1977 г. с цел изучаване на далечните планети в Слънчевата система и, евентуално, на междузвездното пространство извън нея. От 2004 г. насам апаратът изследва границите на Слънчевата система, а в момента е на около 17,7 милиарда километра от Слънцето.

Преди няколко дни Voyager 1 навлезе в нов район, наречен „зона на стагнация”, който е близо до ръба на Слънчевата система. От тази точка Voyager 1 за първи път дава представа как изглежда системата, погледната от нейните граници.

Следващата стъпка за сондата е напускането на Слънчевата система. Когато това стане, Voyager 1 ще бъде първата направена от човек сонда, която излиза от нашата система.

Voyager 1 има достатъчно батерии, за да издържи в Космоса до 2020 г., но учените смятат, че сондата ще напусне Слънчевата система преди това, до няколко месеца или до няколко години. По-точно пресмятане на времето е невъзможно, защото досега нито един космически апарат не е стигал толкова далеч, казва Ед Стоун от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. И добавя: „Пътуването продължава.”

През последната година сондата изучава „зоната на стагнация”, където слънчевият вятър (поток от заредени частици, излъчвани от Слънцето) е много слаб и където се процеждат високоенергийни частици от междузвездното пространство извън границите на системата. Това показва, че Voyager 1 е на път да излезе от Слънчевата система.

Как ще разберат учените, че Voyager 1 вече е извън Слънчевата система? Има няколко знака, които ще им помогнат – при напускането на системата вероятно ще се наблюдават промени в посоката на магнитното поле и във вида на космическия вятър. В сравнение със слънчевия вятър междузвездният е по-бавен, по-студен и по-гъст.

Освен Voyager 1, през 1977 г. е изстрелян и Voyager 2. Двете сонди са еднакви и първоначалната им мисия е да обиколят външните планети – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. След като двата апарата изпълняват тази задача, те се отправят в противоположни посоки към границите на Слънчевата система. Voyager 2 пътува по-бавно от Voyager 1 и в момента е на около 14,5 милиарда километра от Слънцето.


Снимки: 1 - Погледът на Voyager 1 от ръба на Слънчевата система; 2 - схема на разположението на сондите в Слънчевата система; 3 - Voyager 1 при изстрелването му през 1977 г.

 

Подобни статии

Очилата на Google – поглед в бъдещето?

Сергей Брин вече ги носи (не, това на снимката не е той)... [още]
Оригиналният Батмобил

Това е Батмобилът от първия телевизионен сериал „Батман”... [още]
OmniZero.9 – роботът-автомобил

Изобретението е достойно за „Трансформърс"... [още]
Един странен велосипед: Х-1

Подобрена версия на колело от 1985 г... [още]
Zakang Kiss MP3 Player

На българска почва Zakang изглежда не са много популярни, но ние попаднахме на техен... [още]

Последно добавени:

Aston Martin Thunderbolt

Една концепция на Хенрик Фискър... [още]
iPhone 6 за годината на козата

По случай китайската нова година... [още]
Mercedes-Benz F 015 - автомобил без шофьор

"Ексклузивен пашкул на колела"... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация