Мъжкото онлайн списание
Технологии » Наука » Може ли да се построи асансьор до Космоса?
Може ли да се построи асансьор до Космоса?
Петък, 06 Ноември 2009 10:31 Написано от Vratovrazka.bg   

Асансьор до Космоса

Всяка революционна идея изглежда води до три стадия на реакция. Те могат да се обобщят с три изречения. Първо: „Не, това е абсолютно невъзможно!”; второ: „Да, възможно е, но не си струва да се направи.”; и трето: „Аз нали през цялото време ви казвах, че е добра идея!”

- Артър Кларк (1917-2008)Преди около година се запознахме за пръв път с идеята за космически асансьор. Сега изглежда, че тя наистина може да стане реалност – учени по цял свят работят, за да направят възможно построяването на прототип.

Преди 30 години идеята беше просто художествена измислица – писателят Артър Кларк я беше описал в романа си „Фонтаните на Рая”. В него той разказва за технологичните, политически и етични проблеми, които решава един учен, за да построи асансьор до Космоса. След написването на романа Кларк остава открит привърженик на идеята за такъв асансьор.

Защо ни е необходимо подобно нещо?

Защото с помощта на асансьор пренасянето на хора и предмети до Космоса (например до космическите станции) би станало по-лесно, по-евтино и по-безопасно в сравнение с изстрелването на ракети.

НАСА хареса идеята

Американската космическа агенция дотолкова хареса идеята за асансьор до Космоса, че реши да даде $2 милиона на учените, които успеят да построят прототип. И сега в пустинята Мохаве са се събрали три екипа от учени, които се надпреварват за финансирането. Условието на НАСА е прототипът да може да измине разстояние от един километър с тежък товар.

Конструкцията

Повечето модели на асансьори до Космоса включват кабел и две точки, за които той е прикрепен – едната е на повърхността на Земята, а другата – в Космоса (сателит или космическа станция). Според учените инерцията ще поддържа кабела изпънат.

Космическият архитект Дейвид Смидърман от НАСА сравнява асансьора до Космоса с мост. Както на земята мостът е по-добро решение за свързване на два бряга отколкото ферибот например, така и в Космоса асансьорът е по-добро решение от изстрелването на ракети.

Проблемите

Пречките, които трябва да се преодолеят обаче, са доста. Един проблем например е липсата на достатъчно здрав материал, от който да се направи въжето на асансьора, което трябва да е дълго над 35 000 километра.

Друг проблем е как ще се предпази асансьорът от различните предмети в Космоса – метеорити, космически отпадъци и други, които се носят в пространството. Някои учени смятат, че ще е необходимо предварително прочистване на близката орбита на Земята.

Цената е следващият проблем – тя се изчислява на около $20 милиарда. Затова някои смятат, че не правителство, а частна компания ще може да отдели средствата за космическия асансьор.

Въпреки всички тези проблеми учените вече имат някои решения, които изглеждат достатъчно добри, за да се говори в научните среди, че в рамките на един човешки живот асансьорът до Космоса може да стане реалност.

 

Подобни статии

Numi – тоалетна, каквато не си виждал

Има си дистанционно с тъчскрийн... [още]
2011 Aston Martin DB9

Aston Martin представиха новия DB9 за 2011 г... [още]
G-класа

Стил. Скорост. Динамика. Високa проходимост. Надеждност. Класика. Лукс. В един... [още]
The Page

Прототип на електронен четец с полупрозрачен екран... [още]
Audi A8 2014

Новото Audi A8 ще бъде официално представено на автоизложението във Франкфурт... [още]

Последно добавени:

Aston Martin Thunderbolt

Една концепция на Хенрик Фискър... [още]
iPhone 6 за годината на козата

По случай китайската нова година... [още]
Mercedes-Benz F 015 - автомобил без шофьор

"Ексклузивен пашкул на колела"... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация