Мъжкото онлайн списание
Технологии » Наука » Да погледнем назад във времето…
Да погледнем назад във времето…
Сряда, 17 Януари 2007 21:29 Написано от Vratovrazka.com   


Не става дума
за кристални топки, гледане на боб или спиритически сеанси, на които от нищото се материализират прозрачни силуети. Тук говорим за наука.

НАСА планира през юни 2013 година да изпрати в Космоса първия от ново поколение телескопи, които ще обикалят на почти 1 600 000 километра от Земята. Чрез тях учените ще могат да видят толкова далечни части на Вселената, колкото никога досега в петдесетгодишната история на космическите изследвания.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб"

Космическият телескоп, по който още се работи, е наречен „Джеймс Уеб” на втория директор на НАСА, ръководил агенцията до 1968. Идеята му е да проникне в дълбините на Космоса отвъд Луната.

Но не това е най-забележителното. Учените се надяват, че новият телескоп ще може да събере данни за ранните стадии от развитието на Вселената след Големия взрив, както и за планети извън нашата Слънчева система. Ако това стане, би могло да се разбере и дали е възможно на тези планети да съществува живот. (Ако се окаже, че съществува, определението за „научна фантастика” ще трябва сериозно да се редактира.)

Вече е създаден модел на телескопа с реални размери – дължина 24 метра, ширина и височина 12 метра. Специално за построяването на истинския телескоп са използвани 10 новооткрити технологии.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб"

Едуард Уайлър от НАСА казва, че телескопът ще струва 4,5 билиона долара. Той добавя, че телескопът „Хъбъл”, построен през 80-те, е струвал между 7 и 8 билиона. Освен това спрямо времето, което остава до пускането му, „Уеб” в доста по-късен етап от построяването си в сравнение с „Хъбъл”.

Приносът на „Хъбъл” в космическите изследвания е огромен от пускането му през 1990 досега, но се очаква „Уеб” да бъде още по-полезен от застаряващия си предшественик. Все пак новият телескоп ще бъде изстрелян в много по-далечна орбита от стария.

„Уеб” ще разполага с камери, чувствителни за инфрачервени лъчи, спектрографи и отразяваща леща, която ще е шест пъти по-голяма от тази на „Хъбъл”. Новият телескоп ще по-труден за поддръжка от техници отколкото „Хъбъл”, но ще е възможно да му се правят малки поправки с машини, докато е в Космоса. Колкото до стария „Хъбъл”, неговото бъдеще е още неясно. (Проблемът с изваждането му от употреба вероятно е, че в НАСА нямат достатъчно голям килер, където да го сложат.)

Остава само да видим излитането на новата машина и да очакваме какво ще ни разкаже тя за далечната история на Вселената. Също така се надяваме, че ако тя открие живот на други планети, той ще е настроен миролюбиво към нас… За тази цел предлагаме да се изгорят ритуално всички филми за злонамерени извънземни, а сценаристите им да се порицаят публично!

 

Подобни статии

Доказателство: стъпки на Луната има!

Те се виждат на нови снимки на НАСА... [още]
Светеща тоалетна

С LavNav среднощното ставане протича по-гладко... [още]
Един за друг: Mercedes и Ducati

Mercedes SLK 55 AMG и Ducati Streetfighter 848... [още]
Tesla Model S

Tesla Motors казват, че с електрическия си двигател той е два пъти по-икономичен от... [още]
Nissan GT-R

Няма човек, считащ себе си за що-годе ориентиран в света на автомобилите, който да... [още]

Последно добавени:

Aston Martin Thunderbolt

Една концепция на Хенрик Фискър... [още]
iPhone 6 за годината на козата

По случай китайската нова година... [още]
Mercedes-Benz F 015 - автомобил без шофьор

"Ексклузивен пашкул на колела"... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация