Мъжкото онлайн списание
Технологии » Наука » Вслушване в Космоса
Вслушване в Космоса
Четвъртък, 27 Ноември 2008 12:12 Написано от Vratovrazka.bg   

Телескопите

Сами ли сме във Вселената? Има ли интелигентен живот някъде другаде? Ако има, можем ли да се свържем с него?

Тези въпроси нямат научен отговор, макар че има много предположения. Има обаче учени, които са решили вместо да строят теории, да търсят отговорите, като се ослушват – какво става там, сред звездите?

Ако някъде има интелигентен живот и той има необходимите технологии, то рано или късно ние ще получим сигнал от тези далечни наши съседи. Да можем да го чуем – това е целта на SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence – търсене на извънземен разум).

Задачата на този проект е сканиране на космическото пространство с помощта на радио телескопи с цел засичане на евентуални трансмисии. Такива опити се провеждат от 60-те години насам.

SETIДнес търсенето на сигнали от извънземни форми на живот е изключително напреднало. В калифорнийската пустош са инсталирани 42 огромни телескопа с широчина на чинията 6 метра, чиято цел е да се вслушват в Космоса. За разлика от предишни съоръжения, тези, колективно наречени Allen Telescope Array, сканират космическото пространство през цялото време. Ако нещо се „чуе” там, тази техника ще го засече.

Според Джил Тартър, една от основателките на проекта SETI в Калифорния, има много по-голяма вероятност да засекат сигнал, който е изпратен умишлено към Земята, отколкото да уловят някаква случайна трансмисия. Самите учени не изпращат сигнали към Космоса.

Дори да открием някакви форми на живот обаче, според някои учени свързването с тях може да отнеме векове. Дори да са в нашата галактика, те може да са много далеч, на около 50 000 светлинни години. Това значи, че на сигнала от тях до нас и обратно ще му трябват 100 000 години за път сред звездите...

Но пък технологиите постоянно се подобряват и днес можем неща, които не сме могли дори преди 5 години. Затова Джил Тартър, която е прототип на героинята на Джоди Фостър в „Контакт”, е оптимист. Тя казва, че търсенето на извънземни сигнали в Космоса е като търсене на игла в купа сено. Като извадиш една-две сламки, няма логика да се разочароваш, че не намираш иглата – същото е и с вслушването в Космоса.

От 1999 г. е в действие и проектът SETI@home – чрез него всеки може да помогне да се анализират данните, събрани от телескопите. Това става чрез инсталиране на съответния софтуер, който днес вече работи на компютрите на над 5 милиона души по света. Всеки анализира някаква част и праща резултатите на SETI. Всички те заедно създават компютърна мощност, равна на тази на най-големите суперкомпютри на планетата.

 

Подобни статии

XPERIA X10 на Sony Ericsson в детайли

Плюсовете и минусите... [още]
Технологиите не ни правят по-самотни

Това показва ново изследване... [още]
Можеш ли да четеш, докато тичаш?

Оказва се, че е възможно... [още]
2011 Porsche 911 Speedster

Излязоха първите характеристики на новия 911 Speedster... [още]
Поправете ми телефона!

Всички ни продават техника с гаранция... [още]

Последно добавени:

Aston Martin Thunderbolt

Една концепция на Хенрик Фискър... [още]
iPhone 6 за годината на козата

По случай китайската нова година... [още]
Mercedes-Benz F 015 - автомобил без шофьор

"Ексклузивен пашкул на колела"... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация