Мъжкото онлайн списание
От редакцията » От редактора » Да живеят технологиите
Да живеят технологиите
Понеделник, 12 Март 2007 20:28 Написано от Николай Живков   

mobile_old_phoneОт известно време една идея се върти в главата ми и реших, че е време да я споделя с теб. Става дума за света, в който живеем, и за неговите удобства, с които сме свикнали повече, отколкото с естественото окосмяване – него и без това го махаме.

По-точно, за технологиите. Още по-точно, за мобилните телефони. Само си помисли: преди двадесетина години съпруги, гаджета и майки не са имали опцията „звънни му, ако се бави”. И докато и мъже, и жени, са се разхождали без разни джаджи, чрез които лесно могат да бъдат намерени, техните близки са си мислели: „Не трябваше ли вече да е тук?” Ако става дума за двойка, въпросът може и да е „Ами ако в момента ми изневерява?”

Всичко това днес го няма. За разлика от нашите родители, когато са били колкото нас, ние можем по всяко време да намерим и да бъдем намерени.

Което е променило не само начина ни на живот, но и начина ни на мислене. Преди не е съществувала идеята за „мога да го намеря по всяко време”. И отношенията между хората са били по-други. Примери много. Представи си, че звъниш на домашния аналогов телефон на момиче, което страшно харесваш, но когато тя вдига слушалката, решаваш, че не можеш да й кажеш нищо, блокираш и затваряш телефона. Аналоговата технология ти дава перфектното извинение, най-добрия параван. Зад нея момичето не може да те намери и да ти каже „Не искам да те чувам изобщо” или „И аз те харесвам” или каквото и да било. А сега ела пак в настоящето. Тук просто не съществува възможността да звъннеш на мобилния й (пък и на домашния – цифровизацията вече стигна и до повечето домашни телефони), без тя да разбере кой си или поне кой е номерът ти. А пък ти си затваряй, колкото си искаш.

Всичко това няма как да не се отрази на начина, по който възприемаме света. Той е по-достъпен, по-програмиран, по-технологизиран. В резултат на което се получават странни неща. Тъй като преди няколко десетилетия самата мисъл, че могат да се свържат с теб по всяко време, е изглеждала на близките ти абсурдна, те не са измервали твоето отсъствие спрямо тази хипотетична възможност. Т.е., ако закъсняваш, в началото никой няма чак толкова да се разтревожи, защото без това нищо не може да направи. Сега обаче може – да ти звънне и да те пита защо закъсняваш с пет минути. И ако ти не вдигнеш, приятелката ти (примерно) ще реши, че си сгазен на улицата или нещо подобно – тя дотолкова е приела за естествена идеята, че чрез мобилния ти може да те намери винаги, че в момента, в който ти влезеш в банята и не си вдигаш телефона, на нея започват да й минават разни ужаси през главата. Включително и че искаш да скъсате.

Странни неща стават с мисленето ни, наистина. Прогрес, туй-онуй. Няма как – без дори да се замисляме, ние сме го приели. Ходим навсякъде с телефоните си, дори в банята се замисляме дали да не ги вземем. А когато батерията ни падне, се чувстваме като риба на сухо. До момента, в който се докопаме до магическия уред зарядно.

А като се замислиш, че стационарният телефон е изобретен едва преди 130 години…

Главния
 

Подобни статии

Нов дизайн

Много се радвам да ви представя vratovrazka.bg с нов дизайн... [още]
6 дни до Нова година: Весела Коледа!

В коледния ден се връщаме към няколко празнични теми... [още]
Весела Коледа!

Коледното настроение е навсякъде – влизам в супермаркета и виждам един върху... [още]

Последно добавени:

Спечели билети за концертите на Submotion Orchestra!

Участвай в нашите Фейсбук игри! [още]
Из историята на футбола

Това лято, освен всичко останало, ще е и футболно... [още]
Vratovrazka.bg на 8 години

Специално "благодаря" на всички наши читатели и приятели! [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация