Мъжкото онлайн списание
Тренировка в Космоса
Неделя, 07 Декември 2008 14:32 Написано от Vratovrazka.bg   

Повечето от нас са мечтали да станат космонавти като деца. Да видиш Земята от Космоса, да летиш сред звездите и да разказваш след това приключенията си на тълпа фенки (добре де, последното не сме си го мислели като малки) – всичко това звучи като доста интересен живот.

Освен тези неща обаче работата на един астронавт не е особено лека. Когато си в Космоса и гравитацията ти липсва, можеш да се озовеш пред някои проблеми.

Когато човек се носи в нулева гравитация, това води до отслабване на костите. Според тестовете на НАСА за един месец в Космоса един космонавт може да загуби между 1 и 2 процента от костната си маса.

За да се предпазят от такива отрицателни ефекти, мъжете в Космоса имат един вариант – тренировки за сила. Отскоро за това им помага специална машина, доставена на Международната космическа станция от совалката Endeavour. Уредът се нарича Resistive Exercise Device (RED).

Това е като щанга, само че без тежести в традиционния смисъл на думата. Вместо дискове тя има вакуумни цилиндри – резервоари, които са били пълни с въздух, който след това е изтеглен. Тежестите, които могат да се използват при тренировките, могат да достигнат до над 250 кг. Между резервоарите и самата щанга има малки махови колела, които се въртят в различни посоки и така създават изкуствена гравитация, когато някой вдигне щангата.

С помощта на новия уред космонавтите могат да тренират както за горната, така и за долната част на тялото. Освен това те имат бягаща пътечка и велоергометър.

Каква е разликата между тренировките на Земята и тези в Космоса? Когато си на земята, имаш всичките си 70-80 килограма, които те държат на земята. В Космоса трябва да използваш въжета, за да не се издигаш нагоре.

Трябва ли да си супер трениран, за да станеш космонавт? Не е задължително, казват треньорите на НАСА. Достатъчно е да си физически здрав и да нямаш сърдечно-съдови проблеми. Все пак според самите космонавти тренираността е много важна, защото когато излизаш в открития Космос, трябва да използваш изключително много горната част на тялото си, която не е толкова добре тренирана на Земята – все пак ходим с крака, а не с ръце. А именно ръцете са ти много необходими в такива условия.

При всички случаи тренировките в Космоса помагат на астронавтите да се възстановят, когато се върнат на Земята и изведнъж се окажат в съвсем различни условия. В момента се разработват програми, които да поддържат космонавтите здрави за по-дълги периоди от време – например две години, колкото ще отнеме едно пътуване до Марс и обратно. Но ще мине време, преди учените да открият начини да се противопоставят на загубата на костна маса, която ще се натрупа за такъв голям период от време.

 

Подобни статии

Здравословният тен

Приятен бронзов загар – това е нещо, което привлича женските погледи. Когато... [още]
Колко точно мръсни са парите

Въпросът е съвсем буквален... [още]
Сауна ефектът и отслабването

„Искам да отслабна бързо”... [още]

Последно добавени:

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация