Мъжкото онлайн списание
Здраво тяло » Козметика » Остаряването на кожата
Остаряването на кожата
Четвъртък, 26 Октомври 2006 22:54 Написано от Vratovrazka.com   

С течение на годините кожата остарява, но това не значи, че ние не можем да направим нищо по въпроса. Колкото повече се грижим за нея, докато сме на 20-30 години, толкова по-привлекателни ще сме на 40-50. И макар и мъжете да не обичаме много-много да мислим толкова напред, особено що се отнася до грижи за външния вид, не е зле да се замислим по въпроса, поне малко.

Защо остарява кожата?

Поради две групи причини – генетични и факторите на околната среда. И докато на първите не можем да влияем, с вторите бихме могли да се опитаме да се справим.

СхемаКакво всъщност се случва? С течение на времето кожата става по-тънка и губи своята еластичност и това се проявява на повърхността под формата на бръчки. Много съществен момент, както вече споменахме, е генетичната страна – като цяло хората остаряват по начина, по който остаряват техните родители. (Чувал ли си, че ако баща ти е оплешивее на средна възраст, има голяма вероятност и на теб да ти се случи; докато, ако на 50 той си има същата буйна коса, както на 20, не трябва да се притесняваш?)

Между 30 и 50 годишна възраст пигментите в кожата ни се променят доста вследствие на излагането на ултравиолетовите слънчеви лъчи. В резултат се появяват петна по кожата, тенът става неравен и жълтеникав и това придава нездрав вид дори на здрави хора.

Най-забележимо е остаряването на кожата около очите, тъй като тя е най-тънка и има по-малко мастни жлези. Затова с времето тя се отпуска. Постоянното движение в тази област – мигане и излишно присвиване на очите – прави този ефект още по-видим. Стресът също е сериозен фактор – той напряга лицевите мускули и така те обтягат кожата неравномерно. Резултатът – бръчици над слепоочията (т.нар „пачи крак”), бръчки между веждите и по челото (от много мръщене).

Накъде бием? Ако си се зачел внимателно, ще видиш, че последните няколко неща не са непроменяеми, т.е. от нас зависи колко ще се мръщим. Нещо повече, има и други фактори, които играят грозни номера на кожата и които МОЖЕМ да контролираме:

ЦигараПушенето

Вече споменахме за алкохола и кофеина и до тях спокойно можем да поставим цигарите. Доказано е, че човек, който пуши 10 или повече цигари на ден в продължение на поне 10 години, по-често се сбръчква с доста дълбоки бръчки, отколкото един непушач. Знаем също така за жълтеникавия цвят на кожата, който с течение на годините се получава при пушачите. Нещо повече, едно изследване от 2002 е показало, че под микроскоп могат да се видят миниатюрни бръчици при пушачи даже на 20 години! Всичко това може да се спре, сещаш се как.

Дехидратацията на кожата... 

Подобни статии

Храни за мускули

Да си признаем – от чипса и бирата не се трупат мускули. (Трупа се нещо друго.)... [още]
На война с мазнините без повиквателно

След месеца на празниците... [още]
Сутрешно презареждане в казармата

Мартин Гергов разказва за ставането, тичането и упражненията (в снимки)... [още]
Тъмни кръгове под очите

Напрегнатият начин на живот често се отразява на външния ни вид... [още]

Последно добавени:

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация