Ядките са сред най-здравословните храни. Те са богати на омега-3 мастни киселини, протеини и фибри, поради което едновременно засищат и дават на организма ценни хранителни вещества.
Въпреки че ядките доста си приличат по хранителни стойности, има такива, които са особено полезни за определени неща.
Най-добрите ядки за диетата ти: бадеми, кашу и шам-фъстък
Бадеми
Те са едни от най-нискокалоричните ядки – 530 ккал за една чаена чаша или около 90-100 г бадеми. Това количество съдържа 48 г мазнини и 20 г протеини.
Кашу
100 г кашу имат около 550 ккал, 44 г мазнини и 18 г протеини, което също ги прави едни от най-здравословните и диетични ядки.
Шам-фъстък
Те също са с ниско (като за ядки) калорийно съдържание – около 560 ккал, 45 г мазнини и 20 г протеини за 100 грама.
Тези числа обаче не важат, ако ядките са пържени или изпечени с мазнина.
За най-добър и здравословен ефект ядките трябва да се приемат сурови или печени без мазнина. При обработка на ядките на много високи температури е възможно хранителните им вещества да бъдат разрушени, затова суровите ядки си остават най-добрият вариант.
Най-лошите ядки за диетата ти: макадамия
Макадамията има най-много калории на грам – около 720 ккал на 100 грама. Същевременно съдържанието на протеини е относително ниско (8 г), а това на мазнини – високо (76 г на 100 г).
Разбира се, това пак са полезни ядки. При условие, че ги консумираш сурови и в малки количества, те не би трябвало да повлияят толкова отрицателно на диетата ти.
Ядки за сърцето и за мозъка...