Мъжкото онлайн списание
Здраво тяло » Докторката » Месото на скара: полезно или вредно
Месото на скара: полезно или вредно
Сряда, 20 Юли 2011 10:30 Написано от Vratovrazka.bg   

Скара

Дали печеното на скара месо е вредно за здравето – този въпрос е предмет на научни дискусии от години. Той става особено актуален през лятото, когато много хора вадят скарите и мятат пържолите.

Какъв всъщност е проблемът

Проблемът с печеното на скара месо е, че според редица научни изследвания то съдържа канцерогенни химикали. Д-р Тед Ганслър от американското дружество, занимаващо се с ракови заболявания (American Cancer Society), твърди, че консумирането на големи количества печено на скара месо може да увеличи риска от развитие на рак. Това важи и за месо, пържено в тиган на висока температура.

Най-голяма е опасността при консумация на препечено и овъглено месо. Рискът е един и същ, независимо какво точно е месото. Това важи и за морските дарове.

Откъде идва повишеният риск

Готвенето на много високи температури води до разграждане на аминокиселината креатин, която се съдържа в месото. При това разграждане се образуват вид хетероциклени амини, които са канцерогенни.

Да се откажем ли от скарата?

Значи ли това, че трябва да се откажем от печеното месо? Не, стига да не го консумираме прекалено често и да спазваме съветите по-долу.

Какво да имаш предвид

Има няколко неща, които можеш да направиш, за да се предпазиш от потенциалните вредни ефекти на печеното месо:

1. Печи месото на по-ниска температура. Дори и това да увеличи времето за приготвяне, чакането си струва, защото прави месото по-здравословно.

За да готвиш на по-ниски температури, можеш направо да се откажеш от скарата и да изпечеш месото във фурната или да го задушиш на котлона. Ако ще пържиш, също намали температурата.

2. Избягвай препичането и овъгляването. Ако все пак част от месото се препече твърде много или се овъгли, не го яж.

Ако приготвяш месо на скара с въглища, остави пламъците да загаснат и да остане само тлееща жарава. Чак тогава сложи месото, за да предотвратиш овъгляването. Ако пък скарата е подвижна, премести я възможно най-далеч от пламъците.

3. Недей да консумираш твърде често печено на скара и готвено на много високи температури месо.

4. Внимавай и какво печеш. По-малко канцерогенни съединения се образуват при приготвянето на пилешко и риба, отколкото при печенето на червени меса. При препичането на зеленчуци и плодове пък съвсем не се образуват вредни химикали.

5. Използвай по-чисто месо с възможно най-малко мазнина. По този начин избягваш една отделна група канцерогенни съединения – вид полициклични ароматни въглеводороди, – които се образуват от мазните капки, които падат по въглищата. Оттам тези съединения преминават в дима на скарата и се отлагат по месото. Затова е по-добре на скарата да не се пекат твърде мазни меса.

снимка: sxc.hu

 

Подобни статии

Сладоледът и добрата ти форма

Трябва ли да се откажеш от него? [още]
Разкарай лошото настроение през зимата

Има такова нещо като „емоционално сезонно разстройство”... [още]
Здравословният тен

Приятен бронзов загар – това е нещо, което привлича женските погледи. Когато... [още]
Един трик за по-здравословно хранене

Храни се по-здравословно още сега... [още]

Последно добавени:

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...




За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация