Мъжкото онлайн списание
Вратовръзката говори » ... за разни » Правилно ли е правилото за 3-те секунди
Правилно ли е правилото за 3-те секунди
Четвъртък, 10 Май 2012 11:54 Написано от Vratovrazka.bg   

Храна на пода

Представи си един сочен сандвич. Или парче пица от любимата ти. Или изобщо нещо, което много обичаш да похапваш. Сега си представи, че по някаква злокобна случайност изтърваш това вкусно нещо на пода. Преди обаче да започнеш да се ядосваш и да споменаваш роднините на пицата, се спираш и се сещаш за правилото на 3-те секунди: щом не е стояла на земята 3 секунди, значи е безопасно да си вземеш храната и да я изядеш.

Така ли е обаче наистина?

За да разберат има ли истина в това правило, учени от университета в Манчестър (Manchester Metropolitan University) са се заели да изтърват храни и да изследват какво се случва, след като те престоят на земята 3 секунди.

Оказало се, че зависи от това каква е храната.

Храни, които съдържат много мазнини, сол или захар, събират малко или никакви бактерии, след като са били няколко секунди на земята, тъй като тези съставки имат способността да отблъскват микробите. Такива храни са например месото, захарните изделия, както и почти всичко, което попада под колективното название „бърза закуска” (баници и т.н.)

Чистотата на конкретния под не е изрично упомената в изследването, но сме почти сигурни, че и тя играе много важна роля. Т.е., едва ли е добра идея да ядеш пържените си картофки, след като те са се изсипали на пода във влака.

Другата група храни – онези, които са бедни на мазнини, сол и захар, – не се препоръчва да се ядат от земята. Такива са например сушените плодове и пастата. Те буквално попиват бактериите от пода в момента, в който паднат.

Учените от Манчестър провели изследването си с пет различни храни – варени спагети, шунка, бисквити, сушени плодове и хляб с конфитюр. След като пускали на пода всяка от петте храни, те проверявали колко бактерии е събрала тя след 3, 5 и 10 секунди.

Шунката, хлябът и конфитюрът се представили най-добре – по тях или имало съвсем малко, или нямало никакви бактерии, след като са престояли на пода. Учените обясняват, че шунката е обработено месо, съдържащо сол и нитрати, които предотвратяват развитието на повечето бактерии. При хляба и конфитюра обяснението за липса на бактерии е високото съдържание на захар в конфитюра, което не позволява развитие на микроби. Това важи и за бисквитите, при които е важно и ниското им съдържание на вода и ниската им прилепваща способност.

Спагетите и сушените плодове показали най-високо съдържание на бактерии само след 3 секунди на пода. Учените намерили по тях Pseudomonas – бактерия, което може да причини сепсис и инфекции на меките тъкани и пикочните пътища. След 5 секунди по сушените плодове се появила и Klebsiella – друга бактерия, причиняваща подобни инфекции.

Учените посочват и още нещо – повечето хора не почистват подовете на дома си и не сменят моповете си достатъчно често. Идеалният вариант е да се почиства всеки ден, а моповете да се сменят веднъж на три месеца. В противен случай при почистването бактериите само се разнасят и храната, изтървана на пода, става все по-опасна.

В крайна сметка, дори и подът да е чист, все пак не е добра идея да ядеш храна, която е била на земята дори и няколко секунди. Най-добре я изхвърли, преживей го и изяж нещо друго, което не е било на пода.

снимка: sxc.hu

 

Подобни статии

Готов за работната седмица

Неделя сутрин. После неделя следобед. И накрая – неделя вечер. Поредица от... [още]
10 въпроса за зимното яке

Изборът на връхна дреха за зимата изисква да оцениш няколко неща едновременно... [още]
Дрехи в един цвят

Да се облечеш изцяло в един цвят е предизвикателство... [още]
Как да подредиш бюрото си

5 неща, които да имаш предвид... [още]
Плетена вратовръзка

Идеята е интересна... [още]

Последно добавени:

Калъфче за клечки за зъби

Това е едно от нещата, за чието съществуване не сме предполагали... [още]
Летни панталони 2015

Времето е все по-топло... [още]
4 пролетни сака

С идването на пролетта... [още]
Лъмбърсексуалният мъж

Какво ще рече и дали да пробваш... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация