Мъжкото онлайн списание
Вратовръзката говори » ... за психология » Колко неща едновременно правиш на компютъра?
Колко неща едновременно правиш на компютъра?
Четвъртък, 27 Август 2009 11:29 Написано от Vratovrazka.bg   

Колко неща едновременно правиш на компютъра?Колкото повече са те, толкова по-зле - това става ясно от ново проучване на Станфордския университет.

Чат с приятел, писане на sms на гаджето, сканиране на новините, слушане на онлайн радио - често се оказва, че правим всичко това едновременно. Заобиколени от компютъра, телефона, плеъра и други технологични джаджи, ние ги използваме едновременно с идеята да уплътним времето си, по навик или по някаква друга причина.

А това ни вреди. Изследването показва, че хората, които често вършат много неща едновременно с помощта на различни технологии и медии, се справят по-зле на тестове, при които трябва да превключат от една задача на друга. Хората, които по-рядко разделят вниманието си по този начин, се справят по-добре на тези тестове.

Проблемът на онези, които правят няколко неща едновременно, е, че те се разсейват доста по-лесно от маловажна информация. Една от вероятните причини е, че когато проверяваш мейла си, докато говориш по телефона, информацията се складира в краткосрочната ти памет, което пречи на способността за концентрация. Друга възможна причина според учените е, че мозъкът ни е пригоден да прави само по едно нещо в даден момент.

Изследването на Станфордския университет включвало 262 студенти. Всички те попълнили въпросници за това какви медии използват и колко често ги използват едновременно. Примерите включвали компютърни игри, онлайн разговори, видеа, телевизия, телефонни разговори и текстови съобщения, както и много компютърни приложения. След това доброволците били подложени на серия тестове, в които трябвало да категоризират думи, да превключват от групиране на думи към групиране на цифри и други подобни.

Резултатите: отчетливо предимство за онези, които рядко ползват повече от един вид медиа или технология. Онези, които често правели повече от едно нещо по едно и също време, били с по-бавни реакции, най-вече защото задържали незначителна информация в краткосрочната си памет. Въпреки че в някои случаи забавянето било много малко - около половин секунда, - то би могло да създаде проблеми в някои житейски ситуации. Учените дават за пример шофирането, където дори и малко забавяне на реакциите може да се окаже фатално.

Все още не може да се каже какво точно причинява проблемите с концентрацията. Не се знае и дали проблемите с концентрацията, които имат хората, свикнали да правят повече неща едновременно, са поправими. Но за всеки случай учените съветват - не е нужно да отговаряш на всеки sms или имейл в момента, в който го получиш, като за тази цел прекъсваш работата си. Не е нужно докато говориш по телефона да разцъкваш последните новини или най-гледаните видеа в YouTube. Колкото повече неща правиш едновременно, толкова по-лесно ще се разсейваш.

Разбира се, това е област, в която тепърва предстои да се правят още изследвания.

снимка: sxc.hu

 

Подобни статии

Най-голямата бутилка водка

По-точно, 200 литра картофена водка „Шопен... [още]
Как да изглеждаш като шеф

4 трика, с които ще изглеждаш по-влиятелен, отколкото си... [още]
Костюми 2008

Без значение дали ти предстои абитуриентски бал (или някакво друго събитие), не е... [още]

Последно добавени:

Калъфче за клечки за зъби

Това е едно от нещата, за чието съществуване не сме предполагали... [още]
Летни панталони 2015

Времето е все по-топло... [още]
4 пролетни сака

С идването на пролетта... [още]
Лъмбърсексуалният мъж

Какво ще рече и дали да пробваш... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация