Мъжкото онлайн списание
Анти-скука » Интересно » За няколко часа светлина повече
За няколко часа светлина повече
Понеделник, 26 Март 2012 11:03 Написано от Vratovrazka.bg   

Изгрев

Лятното часово време първо се харесало на играчите на голф и изобщо на хората с хоби. След това станало необходимост по време на Първата световна война.

Всичко започва в Нова Зеландия в края на 19 век с любовта на един човек към насекомите. Джордж Върнън Хъдсън работи в пощата на Уелингтън, столицата на Нова Зеландия, но в свободното си време се занимава с астрономия и ентомология (наука за насекомите). Тъй като работи на смени, Хъдсън има достатъчно свободно време, за да събира, подрежда и изучава насекомите си.

Когато обаче е първа смяна, Хъдсън установява, че след работа му остава много малко време с дневна светлина, която му е необходима за работата с насекомите. Той стига до извода, че през лятото сутрешните слънчеви часове остават неизползвани, защото хората спят, а същевременно вечер се стъмнява твърде рано.

Така на Хъдсън му идва идеята за преместването на часовника така, че да се спечелят няколко часа светлина следобед. Той пише специално предложение и разработка по въпроса, предлагайки през пролетта часовникът да се мести с два часа напред. Така часовникът се пренастройва към движението на Земята около Слънцето, смяната на сезоните и промяната в количеството светлина. Въпреки че не е приложено веднага на практика, предложението на Хъдсън е прието доста добре.

Малко по-късно, през 1905 г., на другия край на света един друг човек достига до същата идея. Англичанинът Уилям Уилет е строител и изобретател, който обича да прекарва времето си на открито. Една сутрин преди закуска той излиза да поязди и с притеснение забелязва, че много лондончани спят, докато денят отдавна е започнал, и така губят ценни часове дневна светлина през лятото.

Уилет обича и голфа, само че часовете със слънчева светлина следобед са малко и на него му се налага да се прибира на здрачаване.

Събирайки тези две наблюдения, Уилет стига до логичното заключение – преместване на часовника така, че хората да се възползват от сутрешните светли часове и същевременно да имат повече светлина в следобедите. Уилет успява да убеди един депутат да предложи преместване на часовника, но предложението не е прието в Парламента.

Идеята за запазване на дневната светлина става особено важна по време на Първата световна война. За да спестят гориво за осветление и отопление през следобедите, Германия и нейните съюзници за първи път въвеждат лятно часово време, като преместват часовниците напред. Това става на 30 април 1916 г. Примерът скоро е последван от Великобритания, Русия и САЩ, от техните съюзници и от много неутрални държави.

След войната лятното часово време продължава да бъде обект на спорове и изменения и днес то се използва по различни начини по света. Дебатите за ползата от преместването на часовника не са спрели, въпреки че такова преместване се практикува почти навсякъде по света.

снимка: sxc.hu

 

Подобни статии

В ритъма на реге: Боб Марли

Робърт Марли се ражда в планинското село Найн Майлс... [още]
5 секси реклами

Те са и доста оригинални... [още]
10 заковаващи реплики за свалка

Те просто са неприлични и просташки... [още]
5 въпроса за футбола

Колко калории се горят по време на игра на футбол? [още]
Първият български олимпиец

Той е швейцарецът Шарл Шампо... [още]

Последно добавени:

В затвора заради брада

Една история от преди два века... [още]
10 факта за Черния петък

Смята се, че в черния петък официално започва коледното... [още]
Снимки от отвъдното

Във Викторианска Англия било нормално да се снимат починали... [още]
Как да прогониш змей

В миналото това би ти било доста полезно умение... [още]
Робърт де Ниро, шофьор на такси

Как се готви актьорът за роля... [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация