Мъжкото онлайн списание
Актуално » Глас народен » Хазартът, държавата и цензурата - Страница 2
Хазартът, държавата и цензурата - Страница 2
Петък, 05 Юли 2013 11:01 Написано от Славена Захариева   

access deniedИ сега накъде?

Чуждестранните компании, които предлагат онлайн залагания, не изглежда да имат голямо желание да се лицензират за осъществяване на дейност в България, като се предполага, че причината е лошата данъчна среда за подобен бизнес.

А ако държавата продължи линията на предприетите мерки, би следвало списъкът от забранени сайтове да нараства, а на интернет доставчиците да се наложи да филтрират достъпа до тях. Нещо, което твърде много прилича на цензура.

Въпросът с блокирането на достъпа до каквито и да било сайтове в интернет е много сериозен именно поради огромните възможности, които дава една такава практика. Ако можем да вменим на доставчиците на интернет задължението да не допускат потребителите им да отварят сайтове за онлайн залагания, то нищо не пречи към това задължение да се добавят забрани, засягащи и други сайтове, чието съдържание по някаква причина не се харесва на властта.

Подобно блокиране представлява възпрепятстване на достъпа на потребителя до определена информация. Т.е., представлява цензура. Правото на достъп до информация важи във всички комуникационни канали и интернет е един от тях. Всеки би следвало да има право да достъпи всичката информация, която се намира в мрежата. Самата информация може да представлява нарушение на права или да бъде незаконна по някаква причина, но това засяга информацията, а не достъпа до нея.

Колкото до самия принцип на блокиране и до въвличането на интернет доставчиците в полицейската работа на държавата, това прави нещата още по-притеснителни. Като частни субекти интернет доставчиците не би следвало да изпълняват функциите на държавен контрол. За този контрол си има органи, в които работят хора, които получават заплати от бюджета, който е формиран от парите на данъкоплатеца. Иначе казано, ние вече сме платили на органите за контрол. Не би следвало тези органи да прехвърлят функциите си обратно върху част от данъкоплатците, каквито са доставчиците на интернет.

Да се върнем и на начина, по който стана въвеждането на забранителния списък - без предупреждение към потребителите да си изтеглят парите. Той за съжаление е съвсем логичен и съвпада с линията на поведение на държавните структури в момента. Те действат бързо, без да отразяват граждански позиции и след това, когато се окаже, че обществото е недоволно, вдигат рамене и обясняват, че това бил законът.

И накрая, като се тегли чертата, отново стигаме до това, че държавният апарат се използва в интерес, който смущаващо много прилича на частен, а не на обществен. И че законът се издига като щит пред действията на властта. А всички видяхме как един закон може да бъде променен така, че да пасне на целите на управлението. Което води до обезценяване на самата законност на закона и прави всякакви обяснения, свързани с него, кухи и лицемерни. 

Подобни статии

Интернет в самолетите

Доскоро едно от малкото места, където трябваше да се откажем от постоянната... [още]
10 от най-големите хитове на Майкъл Джексън

Кралят на попа е починал на 50-годишна възраст в Лос Анджелис... [още]
Брутална реклама на Internet Explorer 8

Microsoft имат интересна представа за забавно... [още]
Би ли... отишъл на концерт?

Touch and Go в България... [още]
Световната купа вече си има ново куфарче

То беше представено официално... [още]

Последно добавени:

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

На 20 август на закритата сцена на "Бар без име"... [още]
Rocket Psyence Night на 14 май

Новите български музикални проекти... [още]
100-те унгарски цигулки: музика за слушане и за гледане

Билетите започват от 30 лева, а шоуто в НДК е гарантирано! [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация