Мъжкото онлайн списание
Актуално » КултурЛайф » Антистатик – импулси за раздвижване
Антистатик – импулси за раздвижване
Сряда, 10 Април 2013 11:25 Написано от Vratovrazka.bg   

Антистатик

Шестото издание на фестивала „Антистатик” ще срещне българската публика с новото поколение утвърдени артисти на международната сцена на съвременния танц и пърформанс.

Фестивалът ще се проведе за шеста поредна година от 15 до 21 април в Червената къща, Театралната зала на Софийски университет, Театрална работилница „Сфумато” и артистично ще излезе дори и на улицата.

През годините на съществуването си „Антистатик” изгради ясен профил на платформа за категорични артистични позиции, затова и логично избира за мото на новото си издание „Профилът е важен”. В неговите рамки в София ще бъдат представени ярки авторски представления на изпълнители и хореографи от Европа, Азия и Северна Америка, които посочват новите динамики на международната сцена на съвременния танц и пърформанс.

Фестивалното начало ще постави композиторът и музикант Зимон Румел (Германия) с артистичната акция „Фрагменти танцов под”. Между 13 и 15 април, вдъхновен от градските пространства, той ще рисува танцувално на следните шест места из центъра на София:

13 април (събота), 14 ч. - Орлов мост (на самия мост) / 17 ч. - Подлез на метро спирка СУ „Климент Охридски”

14 април (неделя), 11 ч. - Градинката пред Народния театър / 17 ч. - пред Народно събрание

15 април (понеделник), - 11 ч. пред Министерство на културата / 18.30 ч. - пред СУ „Климент Охридски“
Специална изложба в Червената къща ще покаже „запечатаните” следи от неговото изкуство. Откриването й е на 16 април от 19 часа, но също така може да бъде посетена в рамките на фестивала - между 16-21 април.

Официалното откриване на „Антистатик” VI ще постави едно от имената, утвърдили своите категоричен артистичен профил и новаторско присъствие в европейския танц - Естер Саламон (Унгария/ Германия).  На 15 април от 19 ч. в Театралната зала на СУ тя ще представи  своето соло „Танц за нищото” /“Dance for nothing”/, вдъхновено от музикалната композиция „Лекция върху нищото” (1949) на легендарния американски композитор Джон Кейдж. Саламон я изпълнява и същевременно танцува, като ни кара да се питаме възможно ли е да „изпразним” главата и тялото си до точка на абсолютна свобода? Тя със сигурност достига до виртуозен поток от движения.

Ден по-късно Мирослав Йорданов - хореограф, психолог и визуален артист, изхожда от класическия мит и създава образа на един опустошен свят в спектакъла medea.  Какво свързва един скулптор, една танцьорка и една жива мускусна патица – отговорът на 16 април от 20 ч. в Червената къща.

На 17 април, от 19 ч. в Театрална зала на СУ Джи Е Лим (Южна Корея/ Германия) ще пресрещне в „Суров материал” /“Raw material”/ традиционния корейски танц с личните си разбирания. Тръгвайки от ритуала прощъпулник, който съществува и в Корея, и взаимодействието между традиция и съвременност, Джи Е Лим изследва нови начини на използване на тялото като източник на идеи.

Вили Прагер отдавна се намира между българските и чуждите сцени. Авторитетът на танцовата критика Арнд Веземан от Германия /сп. „Tanz”/ го определя като „новото тайно откритие от България”. На „Антистатик” Вили Прагер подканя публиката да наблюдава и съпреживее  актуалната напоследък тема за революциите и тяхното превръщане в спектакъл на ентусиазма и разочарованието. Участие в революцията като театрално събитие в „Денят на победата”/“Victory Day”/, заедно с  Ива Свещарова и южнокорейката Джи Е Лим, е възможно на 18 април, 19 ч. на сцената на Театрална работилница „Сфумато”.

На 19 и 20 април танцът и музиката ще бъдат силно преплетени в едно цяло.

В „Дует” /„DUET”/ Серджу Матис и Влайку Голчеа  (Румъния/ Германия) ще представят до каква степен музиката може да добие контрол над тялото, да манипулира емоциите или определя атмосферата. Какво ще се случи в пространството на микрофони, колони, инструменти и гласове, и как ще си взаимодействат музика и танц – отговорът е на 19 април, 20 ч. в Червената къща.

На 20 април след планирана дискусия за състоянието на съвременния танц и пърформанс в България в Червената къща, след 21.30 ч. Червената й зала ще се превърне в атрактивен клуб за една вечер. Един от водещите танцови артисти Едуард Габия, познат от предишни издания на „Антистатик”, ще покаже новата си страст - създаването на jazzy-oriental-electro-clash  музика. Бъдете готови да се запознаете с Едуард Габия Валериу Боркош или Karpov not Kasparov!

Предубеждението, че съвременният танц и пърформанс са несъвместими с шоуто редовно е било опровергавано в програмата на „Антистатик”. Едно от най-новите имена Дани Браун (САЩ/ Германия), която бързо привлече внимание върху себе си, ще представи в София „най-горещото солово пърформанс-шоу на международната сцена днес”. В него тя кани на сцената дявола, за да поиграе с различните ни представи за него и границите на позволеното.  „Как си представяте дявола?” – на 21 април, 19 ч., Театрална работилница „Сфумато”.

 

Подобни статии

Първият 3D порнофилм

Тинто Брас се готви да заснеме първото по рода си 3D порно. [още]
11-метров среден пръст в Милано

Скулптурата се казва L.O.V.E. [още]

Последно добавени:

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

На 20 август на закритата сцена на "Бар без име"... [още]
Rocket Psyence Night на 14 май

Новите български музикални проекти... [още]
100-те унгарски цигулки: музика за слушане и за гледане

Билетите започват от 30 лева, а шоуто в НДК е гарантирано! [още]

Най-новите

Даво Гарсия за зумба, емоциите и трениро

News image

Една латиноамериканска ср...

А ти опита ли Gillette Fusion Proglide с

News image

Ново от Gillette...

THE SHIVAS + COMASUMMER в Бургас

News image

На 20 август на закр...

Честит август!

News image

Няколко снимки на Сара Са...

Калъфче за клечки за зъби

News image

Това е едно от нещата, за...

Летен стил: шапка за плажа

News image

Плажен стил...

Лято с Елизабет

News image

Ако ти трябва вдъхновение...

Изкуството на тройката: разказ от първо

News image

Карли разказва от личен о...

Британска инвазия на SPIRIT of Burgas 20

News image

KWABS, STEREO MCs и MILOW...

35 начина да изгорим мазнините на корема

News image

Гореща лятна тема...
За нас:

  • Vratovrazka.bg - онлайн списание само за мъже!
  • Защото ние сме мъже. Нека се забавляваме заедно!

Авторско право:

©2006-2009 „Уеблинк Медиа“ ООД Всички права запазени. Всички текстове и изображения, публикувани в vratovrazka.bg са собственост на „Уеблинк Медиа“ ООД и техните партньори и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Използването и публикуването цялото съдържание на сайта или на част от него без разрешение/откупено авторско право от „Уеблинк Медиа“ ООД е забранено. Условия за ползване.

За реклама

reklama@vratovrazka.com

тел: +359895795740

Допълнителна информация