Терапевтичната сила на псувните

0
930

Псувни

Реклама

Научно доказано е – псуването помага за облекчаване на болката.

Изследването, което е доказало ползата от псувните, е било върху реакциите на болка. Проведено е в Университета в Кийл. Резултатите показали, че онези, които псували, можели да търпят болка 50% по-дълго от мълчаливците.

Тестовете се провеждали, като доброволците потапяли ръка в ледена вода, като същевременно псували с дума по свой избор. После повтаряли упражнението, но с дума, с която биха описали маса. Оказало се, че доброволците издържали по-дълго с ръка във водата, докато псували.

Причината според учените е в реакцията на организма при стрес, която го подтиква да избере между две възможности – да се бие или да бяга. Това е механизъм, който съществува и при човека, и при животните, и се използва за обяснение на реакцията ни на стреса. Псуването вероятно помага за отключването именно на тази естествена реакция, породена в случая от болка. Ускореният пулс при псуващите според учените означава увеличена агресия, която изтиква болката на заден план. Иначе казано, от двете възможности избираме да се бием, макар и вербално, с болката.

Възможно е връзката между понасянето на болка и псувните да обясни защо псуването изобщо се е появило и развило в човешката история.

Това обаче не значи, че псуването е оправдано в моменти, в които няма болка – това дори би намалило болкоуспокояващия ефект, когато той наистина е необходим, казват учените.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here