Reverso – един различен часовник

0
114

Reverso

Реклама

Случвало ли ти се е, докато играеш поло, часовникът ти да се окаже уцелен от някоя топка, стик или конско копито? И да ти се наложи да хвърлиш няколко (десетки) хиляди на боклука? Ако да, знаеш колко неприятно и досадно е това.

Точно в това положение изпадали британските колониални офицери в Индия през 30-те години на 20 век. Докато най-чинно и прилично си играели поло, часовниците им жестоко страдали. Все се случвало някой стик за поло, топка или конско копито да ги нацели точно по часовниците и това ги ядосвало много.

Решението се появило под формата на Jaeger-LeCoultre – швейцарски производител на луксозни часовници. Швейцарците са първите, които ще се намесят, когато става дума за скъпи часовници, парите от които ще отидат в швейцарските банки, откъдето ще отидат за инвестиции в швейцарски шоколад, за да може кравата Милка да поддържа прекрасното си лилаво оцветяване.

Но нека да останем сериозни, защото проблемът с часовниците на британските офицери е бил съвсем реален.

Той се решил с гениалното изобретение на Jaeger-LeCoultre – часовник, който може да се обръща с циферблата надолу. Така офицерите можели да обръщат часовниците си, докато играят, и след това да си ги връщат в нормално положение.

Явно опцията да ги свалят по време на играта не е била приемлива.

Дизайнът на обръщащите се часовници бил доста голям успех и сега, 80 години по-късно, Jaeger-LeCoultre го възраждат.

Този път те са взели немския художник, скулптор, актьор и автор на инсталации Джонатан Меезе, за да изрисува обратната страна на часовника. Само два такива часовника са произведени и те ще бъдат продадени на търг, като приходите ще отидат за пациенти, претърпели апоплектичен удар. Една едновременно благородна и интересна идея.

Ако пък се окаже, че подобни часовници влязат и в масово производство, то всички можем да си отдъхнем и да си играем спокойно полото.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here