5 съвета за мъжките ризи

0
2332

Ризи

Реклама

Ризата във всичките си разновидности е неизменна част от гардероба на всеки мъж. Затова събрахме няколко важни неща за мъжките ризи:

1. Размерът

Важно е ризата да ти пасва навсякъде – на раменете, на гърдите, на талията, около врата, по дължина. Два размера са относително лесни за измерване, когато пробваш: широчината на яката и дължината на ръкавите. Когато облечеш и закопчееш ризата, включително и яката, пъхни два пръста между яката и врата. Двата пръста трябва да влизат спокойно, но да няма място за трети. Ръкавите ти трябва да са дълги до основата на палците ти.

Още за размера на ризата: Как да си избереш официална риза

2. Прането (на бели ризи)

Петната от пот и мръсотия личат особено много по белите ризи, затова използвай подходящ препарат за пране и сложи допълнително на подмишниците, яката и маншетите (онази част от ръкава, която ти се пада около китката и където са копчетата). Това са местата, където мръсотията се събира най-много и се пере най-трудно. Спазвай и изискванията на дрехата за пране и сушене.

Какво значат знаците по дрехите ти

3. Официалната яка

Ако смяташ да ходиш на официално събитие без вратовръзка, яката на ризата ти трябва да стои много добре под сакото – да не увисва, да не се мачка и да не прави гънки. За тази цел ризата трябва да е с хубава твърда яка, както и да е добре изгладена.

4. Официалният цвят

Когато събитието е официално, бялото е най-сигурният избор за цвят на ризата. Ако не искаш да е бяло, избери цвят, който се съчетава добре с тена на кожата ти.

5. Износването

Всички дрехи се износват. При ризите това обикновено първо си проличава по яката и по маншетите. И докато на официално събитие не можеш да отидеш с дори леко износена риза, на по-неангажиращи места няма проблем да я носиш. Леките знаци на износване дори понякога са част от модните тенденции. Само не комбинирай износена риза с официален панталон – дънки е много по-добър избор.

снимка: 2Tales, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here