Как да запазиш шампанското газирано

0
350

Шампанско

Реклама

След като една бутилка шампанско е отворена, но не е изпита, шампанското ще се отгазира и вкусът няма да е същият. Това обаче не значи, че трябва да изхвърлиш остатъка. Има начини шампанското в отворената бутилка да се запази в доста добро състояние.

За единия начин ти трябва една метална лъжица (вилица също става, но не и нож). Пъхни дръжката на лъжицата в гърлото на бутилката и сложи бутилката в хладилника. Това би трябвало да запази поне донякъде свежестта на отвореното шампанско.

КапачкаНе се знае защо този метод се смята за работещ. Едно възможно обяснение е, че лъжицата действа като радиатор на двигател и охлажда въздуха в гърлото на бутилката. Това създава своеобразна студена тапа, която пречи на балончетата газ в шампанското да излязат навън. Ниската температура на цялата бутилка също помага.

Все пак този начин за запазване на шампанското не е съвсем сигурен и е оспорван от много хора. Ако не искаш да хвърляш шампанско и не ти се пробва вариантът с лъжицата, опитай втория възможен начин – да затвориш гърлото на бутилката  със специална капачка за отворени бутилки вино (вляво).

А най-сигурният начин да не се налага използването на каквито и да било приспособления е шампанското просто да се допие 😉

снимки: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here