Правилно ли е правилото за 3-те секунди

0
152

Храна на пода

Реклама

Представи си един сочен сандвич. Или парче пица от любимата ти. Или изобщо нещо, което много обичаш да похапваш. Сега си представи, че по някаква злокобна случайност изтърваш това вкусно нещо на пода. Преди обаче да започнеш да се ядосваш и да споменаваш роднините на пицата, се спираш и се сещаш за правилото на 3-те секунди: щом не е стояла на земята 3 секунди, значи е безопасно да си вземеш храната и да я изядеш.

Така ли е обаче наистина?

За да разберат има ли истина в това правило, учени от университета в Манчестър (Manchester Metropolitan University) са се заели да изтърват храни и да изследват какво се случва, след като те престоят на земята 3 секунди.

Оказало се, че зависи от това каква е храната.

Храни, които съдържат много мазнини, сол или захар, събират малко или никакви бактерии, след като са били няколко секунди на земята, тъй като тези съставки имат способността да отблъскват микробите. Такива храни са например месото, захарните изделия, както и почти всичко, което попада под колективното название „бърза закуска” (баници и т.н.)

Чистотата на конкретния под не е изрично упомената в изследването, но сме почти сигурни, че и тя играе много важна роля. Т.е., едва ли е добра идея да ядеш пържените си картофки, след като те са се изсипали на пода във влака.

Другата група храни – онези, които са бедни на мазнини, сол и захар, – не се препоръчва да се ядат от земята. Такива са например сушените плодове и пастата. Те буквално попиват бактериите от пода в момента, в който паднат.

Учените от Манчестър провели изследването си с пет различни храни – варени спагети, шунка, бисквити, сушени плодове и хляб с конфитюр. След като пускали на пода всяка от петте храни, те проверявали колко бактерии е събрала тя след 3, 5 и 10 секунди.

Шунката, хлябът и конфитюрът се представили най-добре – по тях или имало съвсем малко, или нямало никакви бактерии, след като са престояли на пода. Учените обясняват, че шунката е обработено месо, съдържащо сол и нитрати, които предотвратяват развитието на повечето бактерии. При хляба и конфитюра обяснението за липса на бактерии е високото съдържание на захар в конфитюра, което не позволява развитие на микроби. Това важи и за бисквитите, при които е важно и ниското им съдържание на вода и ниската им прилепваща способност.

Спагетите и сушените плодове показали най-високо съдържание на бактерии само след 3 секунди на пода. Учените намерили по тях Pseudomonas – бактерия, което може да причини сепсис и инфекции на меките тъкани и пикочните пътища. След 5 секунди по сушените плодове се появила и Klebsiella – друга бактерия, причиняваща подобни инфекции.

Учените посочват и още нещо – повечето хора не почистват подовете на дома си и не сменят моповете си достатъчно често. Идеалният вариант е да се почиства всеки ден, а моповете да се сменят веднъж на три месеца. В противен случай при почистването бактериите само се разнасят и храната, изтървана на пода, става все по-опасна.

В крайна сметка, дори и подът да е чист, все пак не е добра идея да ядеш храна, която е била на земята дори и няколко секунди. Най-добре я изхвърли, преживей го и изяж нещо друго, което не е било на пода.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here