Как да направиш идеалната снежна топка

0
631

Снежен бой

Реклама

Признай си – това, че вече си голям, не пречи на желанието ти да се проснеш в снега, да направиш снежен човек с пишка или да участваш в снежен бой! Така си и мислех.

Само че за последната дейност ти трябва едно важно умение: да направиш идеалната снежна топка. Това е цяло изкуство, което събрахме за теб 4 няколко стъпки:

1. Намери идеалния сняг

Няма как да направиш идеалната снежна топка без идеалния сняг. Той трябва да не е твърде мокър, но и да не е твърде сух. Ако е прекалено мокър, топките ще станат тежки и боят с тях няма да е забавен, а по-скоро болезнен. Ако пък е твърде лек и пухкав, топките няма да стават заради ниското съдържание на влага.

Ако обаче снегът наоколо е само от този пухкав вид, има няколко неща, които можеш да направиш. Първо, потърси сняг на малко по-топли места – в близост до улиците и сградите, където топлината от автомобилите и домовете може да е направила снега малко по-податлив на оформяне в топки. Ако пък имаш достатъчно смелост, можеш да дадеш на снега топлина, като оформяш топките с голи ръце. И в двата случая идеята е да повишиш влажността на снега. Само имай предвид, че снежен бой с голи ръце не трябва да продължава повече от няколко минути, иначе рискуваш жестоко измръзване. И още нещо – пухкавият сняг ще се постопли, ако изчакаш и организираш снежния бой следобяд, когато слънцето вече ще е напекло малко.

2. Носи ръкавици с пет пръста

Ръкавиците с един пръст топлят повече, но отнемат от ловкостта, която ще ти е нужна при оформянето на снежните топки.

3. Оформи топката

Ако снегът вече е понатрупал, избери за снежната топка сняг, който е на няколко сантиметра под повърхността. Там снегът вече се е слегнал достатъчно и това прави оформянето на топки от него по-лесно.

Напълни и двете си шепи със сняг и ги приближавай една към друга с въртеливо движение. Постепенно увеличавай натиска над оформящата се топка. Ако започнеш още в началото със силен натиск, топката ще се разпадне.

Снежната топка е готова в момента, в който започнеш да усещаш съпротивление от нея. В този момент спри да натискаш и започни да заглаждаш топката така, че да се оформи сфера. След това вече си готов – имаш идеалната снежна топка.

4. Начертай стратегията

Дали да направиш повечко снежни топки наведнъж или да ги правиш една по една по време на снежния бой? Това е стратегическо решение, което зависи от терена и от противника. Ако нямаш прикритие, ще трябва да правиш топките една по една. Ако обаче си скрит, по-добре направи повечко, преди да започнеш атаката си. Така, когато врагът се наведе да си вземе сняг за следващата топка, ти ще можеш да го уцелиш с две-три една след друга.

И още нещо

Ако ти е кеф да организираш снежеш бой с приятели, да не ти пука, че това занимание може да изглежда на някои хора детинско и неподобаващо на голям мъж. Остави критикарите да си бистрят политиката на топло, упражнявай се в производство на идеални снежни топки и купонът да става.

снимка: petahopkins, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here