Неочакваните разходи

0
496

Пари

Реклама

Има неща, които стават, без изобщо да ги очакваш. Един ден ти се налага извънредно пътуване, на следващия те канят на сватба и трябва да занесеш подобаващ подарък, а на по-следващия разливаш кафе по клавиатурата и в най-добрия случай ти трябват пари за нова. В най-лошия – за нов компютър.

Такива събития често ни изкарват от равновесие – и психическо, и финансово, – защото са непредвидени. По-интересното обаче е, че въпреки че самите случки ни изненадват, неочакваните събития като цяло не би трябвало да са изненада. Може да не знаем за какво точно ще ни потрябват пари, но е почти сигурно, че в някакъв момент ще имаме нужда от финанси за непредвиден разход.

В подобни обстоятелства, ако нямаме необходимите средства, става доста неприятно. Или се лишаваме от това, за което ни трябват парите, или се лишаваме от нещо друго, или взимаме назаем – все неприятни сценарии.

А всичко може да бъде толкова лесно. Трябва ни само собствен фонд за неочаквани случаи.

Да, много по-лесно е да кажеш на някого да си отделя настрана някой лев, отколкото да го направиш. И все пак, ако си го поставиш за цел, не е невъзможно.

Започни с някаква малка сума, примерно 50 лв. на месец. Впоследствие можеш да я увеличиш. Отделяй ги в момента, в който получиш заплата, за да знаеш, че засега се лишаваш от тях. Можеш да ги съхраняваш в брой, а може и да си ги държиш в сметка. Ако не са в отделна сметка – защото и това е вариант, – само трябва да си водиш отчет колко от парите в сметката ти са за харчене и колко – за спестяване.

Ако след половин или една година се окаже, че спестените пари стоят и не ти се е налагало да посягаш към тях, можеш да ги пренесеш в сметката, където са основните ти спестявания, ако имаш такава.

Цялото това начинание изисква само малко самодисциплина. Ако успееш да поддържаш твой личен фонд за извънредни ситуации, когато нещо такова изникне, ще си много по-спокоен и подготвен.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here