Как да запомняш имената на хората

0
843

Визитка

Реклама

Без значение дали се запознаваш с някого в работна или в неформална обстановка, е много важно да апомниш името на този човек. Името е нещо, което е тясно свързано с личността на всеки и когато се постараеш да запомняш имената на новите за теб хора, ти бързо скъсяваш дистанцията между себе си и тях. А това може да ти е много полезно както в кариерата, така и в личния живот.

Ето няколко неща, които можеш да направиш, за да запомняш по-лесно имената на хората, с които се запознаваш.

1. Запомняй имената на хората от първия път

На всички ни се е случвало да изпаднем в следната ситуация. Запознаваш се с някого на парти или на бизнес събитие, той/тя ти казва името си, ти го чуваш, но в същото време мислиш за други неща: какво да кажеш след това, как да се представиш в най-добра светлина и т.н. И по време на краткия ти разговор с този нов за теб човек успяваш напълно да забравиш името му. И ако след това искаш да говориш отново с него, се притесняваш и предпочиташ да не го правиш. Така може да си отиде шансът ти за успешно бизнес партньорство или добро приятелство.

За да не се получи така, трябва да положиш усилие да запомниш новото име в момента, в който го чуеш. Повтори си няколко пъти името наум. След това, като се представяш, обърни се към човека по име. Например, ако жената пред теб току-що се е представила като „Елена”, ти използвай името й и кажи: „Приятно ми е, Елена, аз съм…”.

Ако ти е много трудно да помниш имена, използвай краткия разговор, за да се сетиш за твоя позната, която се казва Елена. Така ще асоциираш познатото с новото и ще запомниш по-лесно името на новата Елена. Също така, използвай всеки момент, в който Елена говори по-дълго, за да си повториш наум: „Е-Л-Е-Н-А”.

Накрая, когато казваш довиждане на новата си позната, отново използвай името й. Така имаш възможност да го повториш пак и да го запомниш и едновременно с това я караш да се чувства добре от факта, че вече знаеш името й и се обръщаш към нея по име.

Чужди и рядко срещани имена…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here