Как да избягваш неловко мълчание

0
110

Неловко мълчаниеКогато разговаряш с човек, с когото току-що си се запознал, разговорът не винаги върви гладко. Има обаче начини да избегнеш неловкото мълчание.

Реклама

 

1. Говори по тема, която в момента е интересна и за двама ви

Един от начините да поддържаш разговор с човек, когото току-що си срещнал, е да използваш заобикалящата ви среда за източник на теми. Времето, храната, поводът, по който сте на едно и също място – всичко това може да се превърне в тема. Попитай човека как се е озовал на това място – откъде познава домакина и т.н. Коментирай нещата около себе си. Само не се оплаквай – това обикновено не прави добро първо впечатление.

2. Говори по тема, която е интересна за всеки

Сканирай новините, преди да отидеш някъде, където не познаваш никого. Така можеш да използваш онова, което се случва по света и у нас, за тема за разговор.

3. Не задавай въпроси, които изискват отговор „Да” или „Не”

За да поддържаш разговора, задавай въпроси, които изискват по-дълъг отговор – какво, кога, кой, защо и т.н. Ако задаваш въпроси, на които може да се отговори едносрично, разговорът бързо ще секне.

4. Опитай се да опознаеш човека

Как точно и дали ще избереш да опознаваш човека, с когото току-що си се запознал, много зависи от обстоятелствата. Ако решиш да го опознаваш, не задават твърде лични въпроси. Придържай се към най-общите му интереси – какви списания чете, какви са хобитата му, с какво се занимава и т.н. Ако от някой от тези въпроси излезе някакъв негов скрит интерес или страст, това може да стане основа за по-нататъшния разговор.

5. Реагирай на онова, което чуваш

Ако човекът разкаже виц или си направи шега, смей се, дори и да не ти е много смешно. Ако ти сподели изненадващ или интересен факт, реагирай с интерес. Това ще подобри отношението на човека към теб и разговорът би трябвало да стане по-лесен и за двама ви.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here