Как да четеш повече

0
789

Четящ мъж

Реклама

На нощното ти шкафче има една невероятна книга, която не си отворил от три месеца, но която определено ще прочетеш. Просто тази вечер си много изморен. Или ти се гледа телевизия. Или не ти се чете.

Самоусъвършенстването е нещо, към което всеки от нас се стреми по някакъв начин. Някои се опитват да откажат цигарите, други – да тренират повече, трети – да започнат да четат повече. Последното обаче може да се окаже трудно, ако работата, ученето и другите ти занимания заемат целия ти график. Но не само времето е проблемът.

Защо четеш по-малко, отколкото би искал

ОК, зает си. Но има и друго. Светът, в който живеем, с все по-развитите си технологии и с изобилието от неща за вършене, ни е създал един навик. Той се нарича мултитаскинг или занимаване с различни неща по едно и също време.

Докато гледаш телевизия, няма проблем да отговориш на няколко имейла. Като пуснат рекламите, отиваш да си направиш нещо за хапване. През това време ти звъни телефонът и докато говориш, примъкваш храната пред телевизора. Преди да завършиш разговора си, хвърляш поглед към компютъра, защото ти се струва, че някой ти е писал по Skype или Facebook.

Така свикваме вниманието ни да е съсредоточено върху повече от едно нещо (колко успешно е това е друг въпрос).

Четенето обаче не е нещо, което можеш да правиш, докато правиш още три неща. То изисква цялото ти внимание. И понеже моментите от деня ти, когато цялото ти внимание е свободно, са малко, въпросната книга на нощното ти шкафче вече събира трети пръст прах.

Какво можеш да направиш

Има начини да вмъкнеш четенето в графика си. Ето няколко стъпки, които ще ти помогнат да го направиш:

Отдели време в програмата си

Това е най-лесното и логично решение. Отдели половин час от всеки свой ден, в който можеш да се посветиш изцяло и единствено на четене. След като решиш кога ще е това време, ти остава само да се придържаш към плана си всеки ден.

Ако не можеш да отделиш половин час…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here