Как да бъдеш по-продуктивен

0
663

Петел

Реклама

Отговорът е по-прост, отколкото предполагаш – ставай по-рано.

Тази една-единствена стъпка не само ще увеличи времето ти през деня, но и ще те направи по-организиран, което е добре не само за професионалния, но и за личния ти живот.

Изследвания са показали, че повечето „чучулиги” – хората, които стават рано и предпочитат да вършат работата си сутрин – са по-активни и целеустремени, чувстват се повече като лидери и са проактивни, а не реактивни.

Причината вероятно е, че ранното ставане не е нещо, което ни е приятно и което правим с удоволствие. Т.е., за да го направим, трябва в известен смисъл да победим себе си. Затова хората, които го правят, има вероятност да са по-мотивирани.

Вярно е, че има хора, които просто са по-продуктивни вечер („сови”) и това е присъщо за тях. Само че, тъй като по-голямата част от света работи през деня, „чучулигите” имат предимство пред „совите”.

Какво да направиш, ако искаш да ставаш по-рано? Ето няколко прости стъпки:

1: Определи си точен час за ставане.

Ако сега ставаш в 10, няма как изведнъж да започнеш да ставаш в 6. Затова го направи постепенно. Постарай се да изместваш часа си за ставане с по 30 минути по-рано всяка седмица и така малко по малко стигни до желания час.

2: Нагласи часа си за лягане в съответствие с часа за ставане.

Седем-осем часа сън са ни необходими, за да можем да функционираме правилно. Няма как да лягаш в 12 и да ставаш в 5, поне няма как да го правиш дълго време, без в някакъв момент да рухнеш.

3: Ставай веднага, щом чуеш алармата.

Не се излежавай и не нагласяй аларма за след 10 минути. И изобщо не позволявай на мозъка ти да търси причини, поради които можеш да се поизлежаваш още малко. Пресечи тези мисли, като просто станеш.

4: Не пускай пердетата/щорите докрай

Ако ти е трудно да ставаш, слънчевата светлина, която влиза сутрин през прозореца ти, ще ти помогне. Тя помага на тялото да се придържа към циркадианните ритми и сутрин „казва” на организма ти, че е време за ставане. Кратка физическа тренировка веднага след ставане помага на тялото ти да разбере намека.

5: Създай си сутрешна програма

Кафе, закуска, душ, приготвяне за работа, слушане на новините, тренировка – прави това, което ти е приятно. Това са неща, които правиш за себе си и затова са един вид награда за това, че си станал рано.

6: Придържай се към ранното ставане и сутрешната програма.

Това няма да стане лесно и приятното сутрешно чувство няма да дойде от първия ден. На новия ти навик може да му трябва и цял месец, за да се утвърди. Но щом свикнеш с него, ще усетиш, че времето ти е повече и организацията ти е по-добра, което ще подобри също така настроението и самочувствието ти.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here