Какво трябва да знаеш, ако за пръв път пътуваш със самолет

0
929

ПистаАко досега не си летял със самолет и изведнъж ти се наложи да се оправяш сред разни чек-ин, паспортни проверки и т.н., може би в първия момент ще се шашнеш поне мъничко. Затова http://www.vratovrazka.bg ще ти каже основните неща, които трябва да знаеш за самолетните пътувания.

Реклама

1. Билетът

Самолетни билети се продават в туристическите агенции. Не е зле да избереш някоя, за която си чувал от приятели, че е добра. След като отидеш в агенцията, попитай какво оферти ще ти предложат за избраната от теб дестинация. Ето някои основни моменти:

– Двупосочният билет винаги излиза по-евтино.

– Намаленията обикновено са по-големи, ако посочиш конкретна дата за връщане. Ако направиш така, при всички случаи попитай как можеш да смениш датата за връщане, ако ти се наложи. В този случай ще има глоба, около 20-25 евро, но може и да е повече или по-малко, в зависимост от авиокомпанията.

– Ако си под 26 години, в агенцията могат да ти изкарат карта, с която ще получиш намаление от цената на билета, което не е огромно, но пак е нещо. Има и студентски карти. Важат една година.

– В агенцията можеш да сключиш и застраховка.

– Там може би ще ти кажат, че имаш право да пренасяш безплатно 20 кг багаж в багажното и 5 кг ръчен багаж. Помни: НЕ носи в ръчния багаж никакви остри предмети! Никакви ножчета, ножици, пили и т.н. Служителите при проверката на багажа ще ти ги вземат. Тези неща се слагат в големия багаж, който ще дадеш за багажното.

– Като им кажеш, че пътуваш за пръв път със самолет, в агенцията ще ти обяснят и някои неща за това какво да правиш на летището. Към самия билет също има едно картонче с подробности, което можеш да си прочетеш за домашно. И все пак ние също ще споменем нещичко по въпроса:

2. На летището:

Разбира се, няма защо да ти напомняме, че е наложително да си носиш международния паспорт (лична карта за страните от ЕС), застраховката и билета.

1) Отиди на летището час и половина-два преди полета.

2) Първото, което трябва да направиш там, е да видиш на електронните табла на кое гише трябва да се чекират пътниците за твоя полет.

3) Check in…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here