Защо е важно да гледаш хората в очите

0
13690

Статуя на лъв

Реклама

Случвало ли ти се е да си говориш с някого, който нито веднъж не те поглежда в очите? Вместо да гледа теб, той/тя се взира във върховете на обувките си, в пръстите на ръцете си или пък гледа през прозореца, което е доста неприятно за теб. Или може би ти си този, на когото се случва да избягва погледа на околните?

Интересно е, че като цяло мъжете по-често имат проблем с гледането на хората в очите. Ако ти си от тези мъже, трябва да знаеш, че това не е непоправимо.

Защо обаче е толкова важно да гледаш човека срещу теб в очите?

Като цяло хората, които гледат събеседниците си в очите, се възприемат като по-силни, с лидерски позиции, по-естествени и непринудени, по-приятни, по-честни и искрени, по-уверени и дори с повече умения и знания. Нещо повече, когато гледаш хората в очите, това повишава и качеството на комуникацията ви, защото засилва усещането за общуване и близост.

Още няколко причини

Значението на това да гледаш хората в очите е свързано и с факта, че погледът ни трудно лъже. Очите ни почти винаги показват истинските ни чувства и отношението ни към нещата. Не случайно някои играчи на покер играят със слънчеви очила.

С една дума, очите ни правят комуникацията ни с околните по-лична и по-искрена.

Също така, когато гледаш хората в очите, ти им показваш, че ги слушаш и че внимаваш в онова, което те ти говорят.

Всичко това важи както за личното, така и за професионалното общуване.

Защо обаче е толкова трудно

Ясно е, че е много по-добре да гледаш хората в очите, отколкото да си гледаш обувките. И въпреки това понякога ни е много трудно да погледнем човека срещу нас в очите и да задържим погледа си, показвайки внимание.

Причините за тази трудност могат да са различни, но всички са свързани с някакъв скрит проблем – несигурност, неискреност, нежелание да покажеш емоциите си, ниско самочувствие.

Ако нещо такова е причината да не гледаш хората в очите, първо трябва да решиш тези вътрешни свои проблеми и след това ще установиш, че ще ти е много по-лесно да общуваш с околните искрено и да ги гледаш в очите. Когато отношението ти към самия теб и към живота е положително и нямаш усещане за малоценност, ниско самочувствие и други неприятни емоции към себе си и към околните, ще ти е много по-лесно да гледаш хората в очите, да им се усмихваш и да общуваш с тях.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here