Взимане на решение

0
789

Лабиринт

Реклама

Всеки ден се изправяме пред някакви избори и се налага да вземем решение кой от тях да предпочетем. И докато решението дали да сложим синя или сива риза не е кой знае колко животоопределящо, то има решения, които са – свързани с кариерата, личния живот, здравето и т.н.

Как да се справим с трудностите при взимането на едно решение?

1. Времето

За повечето решения в живота си нямаме неограничено време. Най-често бавенето е само в наша вреда, затова отлагането на самото взимане на решение е често срещана грешка. Понякога обаче изпадаме в другата крайност – прибързваме. Как да намерим баланса?

Няма някаква рецепта за време. Обикновено имаш нужда да говориш с близки, да потърсиш определена информация, да помислиш, да претеглиш възможностите. Това изисква някакво време и трябва да си го дадеш, без да припираш сам себе си. Постави си все пак краен срок, ако нямаш поставен такъв, и се вмести в него.

2. Информацията

За да изберем между няколко алтернативи – например за работа, – ни трябва информация. Тук влизат и различните мнения – на близките ти, както и на специалистите. Но трябва да гледаш критично на чуждите съвети и да имаш предвид кой е този, който ти ги дава. Също така, прекалено многото информация в един момент започва да ни обърква.

3. Рискът…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here