Сънят решава проблеми

0
2041

Сън

Реклама

Имаш някакъв проблем. Най-често в работата. Мъчиш се да измислиш най-доброто решение, не можеш да заспиш вечер и пак резултатът е нулев. Оказва се, че ако поспиш, може би решението ще дойде по-лесно.

Изследванията показват, че REM (rapid eye movement) сънят, когато се появяват сънищата, може да увеличи способностите ни за решаване на проблеми с до 40%.

REM

REM сънят се характеризира с бързо движение на окото. По време на такъв сън тялото не отговаря на сетивни дразнения. Това се случва около пет пъти на нощ. Първият REM сън започва около час след като заспиш.

Учените смятат, че REM сънят стимулира креативността, като помага на мозъка да прави нови връзки между несвързани идеи. Участниците в изследвания на съня са се справяли по-добре с игри, изискващи асоциации, след като са подремнали.

Авторът на едно от тези изследвания, д-р Сара Медник от Университета в Сан Диего, казва, че при стари проблеми, по които мислиш от отдавна, минаването на времето само по себе си може да е достатъчен фактор за намиране на решение. При относително нови проблеми обаче REM сънят сякаш е единственото, което увеличава креативността ни.

Изводът на учените е, че понякога е по-добре да спреш да мислиш по привидно неразрешимия проблем, да поспиш и да видиш дали след това задачата няма да ти се види по-лесна.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here