Нова година, нови обещания

0
14635

Бенгалски огън

Реклама

В началото на всяка нова година повечето хора се заричат да променят живота си към по-добро – да спрат цигарите, да сменят работата, която не ги удовлетворява, да започнат да тренират и т.н. и т.н. Колкото хора – толкова и различни обещания.

Дали обаче поставените цели ще бъдат постигнати? За съжаление много често не спазваме собствените си обещания, което води до разочарование и самосъжаление. Как да избегнеш нарушаването на новогодишните обещания и как да използваш по най-добрия начин празничната решимост да промениш нещата към по-добро (преди тя да се е изпарила и да бъде заместена от скучното всекидневие)? Ето няколко начина:

1. Обещай си нещо простичко и изпълнимо

Основният проблем с новогодишните обещания е, че волята да ги изпълняваме намалява прогресивно с времето. Затова започни годината с простички обещания, които можеш да изпълниш.

Например, ако искаш да си обещаеш да отделяш повече време на гаджето си, не се стреми още в първите дни на новата година да я заведеш на двуседмична почивка. Обещай си нещо по-лесно осъществимо – да й направиш закуска и да й я поднесеш в леглото, да я изведеш на романтична среща и т.н. С времето ще успееш да организираш и по-големи неща като почивка или екскурзия.

Друг пример – ако искаш да започнеш да тренираш повече, не си поставяй за цел веднага да промениш режима си и да започнеш да ходиш всеки ден на фитнес. Това бързо ще изтощи волята ти и най-късно до 20 януари ще си се отказал от всякакъв фитнес. Вместо това, обещай си, че ще ходиш 2-3 пъти в седмицата, което е доста по-изпълнимо и по-лесно за спазване.

2. Обещай си да се усъвършенстваш в неща, в които си добър

Помисли за силните си страни и забрави за момент слабите. Съсредоточи се върху нещата, които и без това можеш, и си обещай да станеш още по-добър в тях. Без значение дали става дума за свирене на китара, правене на палачинки или изкачване на планини.

3. Обещай си неща, които те кефят

Новогодишните обещания не са задължения. Те са неща, които и без това искаш да направиш, просто напрегнатото всекидневие не ти е позволявало досега. Затова включи в обещанията си неща, които те забавляват и които нямаш търпение да изпълниш.

Не си опитвал суши? Не си намерил време да пробваш хоби, което ти харесва, като фотография например? Не си ходил на боулинг? Не си се наканил да си направиш блог? Не си прочел най-новата книга на любимия си автор? Не си изгледал всичко на Хичкок, както се каниш да направиш от няколко години? Обещай си, че тази година ще направиш нещата, които наистина искаш и които ще ти доставят удоволствие.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here