Колко неща едновременно правиш на компютъра?

0
795

Колко неща едновременно правиш на компютъра?Колкото повече са те, толкова по-зле – това става ясно от ново проучване на Станфордския университет.

Реклама

Чат с приятел, писане на sms на гаджето, сканиране на новините, слушане на онлайн радио – често се оказва, че правим всичко това едновременно. Заобиколени от компютъра, телефона, плеъра и други технологични джаджи, ние ги използваме едновременно с идеята да уплътним времето си, по навик или по някаква друга причина.

А това ни вреди. Изследването показва, че хората, които често вършат много неща едновременно с помощта на различни технологии и медии, се справят по-зле на тестове, при които трябва да превключат от една задача на друга. Хората, които по-рядко разделят вниманието си по този начин, се справят по-добре на тези тестове.

Проблемът на онези, които правят няколко неща едновременно, е, че те се разсейват доста по-лесно от маловажна информация. Една от вероятните причини е, че когато проверяваш мейла си, докато говориш по телефона, информацията се складира в краткосрочната ти памет, което пречи на способността за концентрация. Друга възможна причина според учените е, че мозъкът ни е пригоден да прави само по едно нещо в даден момент.

Изследването на Станфордския университет включвало 262 студенти. Всички те попълнили въпросници за това какви медии използват и колко често ги използват едновременно. Примерите включвали компютърни игри, онлайн разговори, видеа, телевизия, телефонни разговори и текстови съобщения, както и много компютърни приложения. След това доброволците били подложени на серия тестове, в които трябвало да категоризират думи, да превключват от групиране на думи към групиране на цифри и други подобни.

Резултатите: отчетливо предимство за онези, които рядко ползват повече от един вид медиа или технология. Онези, които често правели повече от едно нещо по едно и също време, били с по-бавни реакции, най-вече защото задържали незначителна информация в краткосрочната си памет. Въпреки че в някои случаи забавянето било много малко – около половин секунда, – то би могло да създаде проблеми в някои житейски ситуации. Учените дават за пример шофирането, където дори и малко забавяне на реакциите може да се окаже фатално.

Все още не може да се каже какво точно причинява проблемите с концентрацията. Не се знае и дали проблемите с концентрацията, които имат хората, свикнали да правят повече неща едновременно, са поправими. Но за всеки случай учените съветват – не е нужно да отговаряш на всеки sms или имейл в момента, в който го получиш, като за тази цел прекъсваш работата си. Не е нужно докато говориш по телефона да разцъкваш последните новини или най-гледаните видеа в YouTube. Колкото повече неща правиш едновременно, толкова по-лесно ще се разсейваш.

Разбира се, това е област, в която тепърва предстои да се правят още изследвания.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here