Как да дадеш съвет на приятел

0
827

Съвет

Реклама

На въпроса „Дали да си взема вегетарианска пица” можеш да дадеш какъвто искаш отговор, без да се замисляш. Ако обаче ти се наложи да даваш съвет за по-сериозни неща, придържай се към няколко принципа:

1. Не давай съвет, който не са ти искали

Това важи особено за не особено близки приятели. При много близките ти приятели няма нужда да им казваш, че имаш нужда от съвет, помощ и т.н. При по-далечните не е така. Затова, ако не ти поискат съвет, по-добре само слушай.

2. Не давай съвет, ако нямаш всичката информация по въпроса

„Гаджето ми ме остави” е ситуация, в която човек има нужда от разговор и от съвет. Само че преди да кажеш каквото й да било, ти трябват подробностите. Не би могъл да дадеш адекватно мнение, ако знаеш само едно изречение по въпроса.

3. Не давай съвет, за който се изисква квалификация

Когато някой има здравословен проблем, не му казвай какво е гълтал един твой чичо, когато е имал същото нещо. Единственият правилен съвет в този случай е „Отиди на лекар”.

4. Не давай съвет, който ти сам не би последвал.

5. Поддържай разговор

Недей да изнасяш лекция. Най-добрият съвет не е този, който човек чува като монолог, а онзи, до който достига сам. Като задаваш въпроси, предлагаш алтернативни решения и насърчаваш човека да говори, ще му помогнеш да стигне сам до някакво решение, което е много по-добре, отколкото да го получи наготово.

6. Ако смяташ, че съветът ти има някакви недостатъци (т.е., възможни неприятни последици), кажи го.

7. Недей да съдиш човека, който има нужда от съвет.

8. Без значение дали ще последва или не съвета ти, човекът, на когото го даваш, трябва да е наясно, че крайното решение си е само негово. Ако последиците от един съвет не са добри, не можеш да обвиняваш онзи, който го е дал, защото всички имаме свободна воля.

Снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here